Formát iTunes LP prý nepřišel od Apple, ale od nahrávacích společností

Formát iTunes LP prý nepřišel od Apple, ale od nahrávacích společností

iTunes LP formát, který Apple představil minulý rok byl prý dítětem nahrávacích společností, které jím chtěli zvýšit prodej celých alb, ale jeho prodeje zatím byly spíše malé.

Paul Bonanos z GigaOM psal, že iTunes LP formát se podle zdrojů z hudebního průmyslu prodával pouze nadšencům a že selhal při prodeji běžným spotřebitelům nebo ve stimulaci prodeje celých alb. Formát s kódovým označením Cocktail byl navržen, aby zvrátil trend nákupu jednotlivých skladeb přidáním bonusového obsahu jako fotografií či videa při nákupu celého alba.

Zdroje také prozradili Bonanosovi, že koncept iTunes LP nepocházel od Apple. Nový formát vyšel z vyjednávání mezi Apple a nahrávacími společnostmi, které vyústilo v opuštění restriktivního DRM u skladeb prodaných v iTunes Music Storu minulý rok. Apple souhlasil s vytvořením nového formátu jako "příspěvkem" hudebnímu průmyslu.

Šest měsíců po uvedení tohoto formátu bylo k dispozici pouze 29 skladeb. Důvodem byly vysoké náklady na jeho vytvoření - zdroje tvrdí o investici 60 000 dolarů na první album. Jeden ze zdrojů dokonce Bonanosovi tvrdil, že se tvorba formátu díky vysokým nákladům nevyplatí.

Avšak obsah vypuštěný s iTunes LP nebyl ztrátový. Podle stejných zdrojů první verze iTunes LP byly ziskové díky reklamě, kterou poskytl Apple tomuto formátu.

Náklady na vytvoření iTunes LP obsahu by se také měly snížit díky nástroji, který Apple začal nabízet minulý rok. Tento krok pravděpodobně umožní nezávislým umělcům aby publikovali své alba v iTunes LP formátu. Trh se však mezi tím přesunul jiným směrem.

Většina umělců i nahrávacích společností se totiž vrhlo na další možnost iTunes: iTunes App Store. Začali vytvářet aplikace, které publikují texty písní, videa a další obsah jak v placených aplikací, tak aplikacích poskytovaných zdarma. Ty také slouží jako kanál pro novinky o umělcích a mohou mít kdykoliv aktualizovaný obsah.

Apple minulý prosinec nabídl uživatelům ukázku alba z iTunes LP v limitovaném vydání "Holiday Sampler", který obsahuje dvacet skladeb. Podpora iTunes LP byla v říjnu rozšířena na Apple TV. iTunes LP bude fungovat také u nového iPadu.

Poslat Formát iTunes LP prý nepřišel od Apple, ale od nahrávacích společností na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License