Apple publikoval nástroje pro iTunes LP a Extras

Apple publikoval nástroje pro iTunes LP a Extras

Apple publikoval nástroje pro vytváření interaktivního obsahu na iTunes, čímž podpořil nezávislé vydavatele. Pokud se vydavatelé chopí své šance, budou mít možnost začít s distribucí obohaceného obsahu již začátkem příštího roku. Nový krok také signalizuje velký krok proti Adobe Flash, vynucuje adoptování webových standardů a vytváření nových business modelů pro obsah, který může změnit vnímání tohoto segmentu trhu.

Obavy, že by Apple nabídlo iTunes LP pouze velkým hudebním a filmovým nakladatelstvím se ukázaly jako liché při uvedení nových šablon a vývojářských instrukcí, které mají pomoci vytvářet nový digitální interaktivní materiál. Apple publikuje nové informace na svých stránkách iTunes, které poznamenávají, že "Automatické, elektronické přijímání vašeho iTunes LP neb Extra je plánováno na první čtvrtletí roku 2010. Do té doby je příjem dat manuální a omezený. Kontaktujte reprezentanta vašeho nakladatelství nebo studia pro další podrobnosti. Je nutná existující smlouva pro iTunes. Obsah iTunes LP a iTunes Extra bude kontrolován iTunes týmem pro vhodnost obsahu a technickou kvalitu."

Pomocí dodaných šablon a příručky může každý vytvořit interaktivní obsah, který může být přehráván iTunes 9 nebo Apple TV, včetně odkazů na poslech skladeb alba, zobrazení textů skladeb, poznámek, fotografií a videa. Prakticky identický iTunes Extras formát je určen pro prezentaci filmů s interaktivními nabídkami, bonusovým obsahem, navigací kapitol podobně jako tomu je u běžného DVD a Blue-Ray.

Formát nového interaktivního obsahuje je zcela otevřený a postavený na webových standardech. V zásadě se jedná o samostatné webové stránky, které používají speciální skripty a odkazy v iTunes pro prezentaci obsahu z knihovny uživatele, společně s bonusovým obsahem, animovanými efekty a vizualizacemi, které mohou být přehrávány s hudbou. Apple se odkazuje na JavaScriptový balík animací, ovladačů a skriptů jako na TuneKit.

Interaktivní obsah je spojen se stahováním z iTunes a je nabízen přes iTunes, aby osladil smlouvou s uživateli, pokud si uživatel koupí album nebo film. Jakmile Apple automatizuje proces, umělci se smlouvou k iTunes (nebo jejich nakladatelství) bude schopno odeslat interaktivní obsah a vylepšit tak nabídku hudby a video obsahu. iTunes LP a Extras formáty jsou také svázány s dalším materiálem dostupným na prodej v iTunes.

ITL a ITE soubory

Interaktivní balík je doručen jako složka, která na Mac OS X vypadá jako soubor (je možné ji otevřít ve Finderu pravý tlačítkem myši a vybráním položky "show package contents"). Windows vidí balík jako složku, protože tato platforma nemá koncept pro balíky (složky, které se chovají a pracují jako soubory).

Uvnitř iTunes LP a iTunes Extra jsou složky pro audio, video a obrázky, stejně jako standardní index.html soubory které slouží jako domovské stránky. Bundle také obsahuje dva soubory generované iTunes storem během nákupu: standardní jpeg nebo png soubor nazvaný iTunesArtwork, který slouží jako ikona balíku, iTunesMetadata.plist který obsahuje popis balík (žánr, autora atd).

Další soubor manifest.xml ukazuje veškerý externí obsah balíčku, popisuje jeho verzi a platformu se kterou je kompatibilní. To indikuje, že formát byl navržen tak, aby se dal v budoucnu rozšiřovat s prostorem pro nové typy zařízení. Předpokládá se, že formát bude fungovat i s tabletem, který se očekává v první polovině příštího roku.
Zobrazení, Ovládání a CSS: čistý interaktivní formát

Uvnitř balíčku jsou také složky zobrazení, které reprezentují celé HTML stránky. Každé zobrazení má odpovídající ovládání, které obsahuje element na stránce, který slouží k navigaci, animovanému přechodu mezi stránkami. Složka CSS definuje pozici elementů v každém zobrazení, včetně tlačítek, obrázků, bloků textu a interaktivních elementů a animací.

Formát balíku iTunes LP a Extras je velmi jednoduché vytvořit, je prakticky neomezený a velmi jednoduše s sním autorovi pracuje a zobrazuje se. Nový formát přímo soutěží s obvyklým způsobem práce s vytvářením obsahu pro DVD a špatně pracujícím o Flash obsahem. Ten míst prezentování podobné základní struktury souborů umožňuje vývojářům vytvářet zmatečné animační soubory, které vyžadují hromadu výpočetní síly.

Flash nahrává všechny individuální soubory (grafiku a video) do jednoho binárního souboru, komplikuje tak doručení a znemožňuje optimalizaci výkonu, míchá dohromady obsah, prezentaci a kód. Zatímco menší Flash animace fungují na silných PC slušně, nefungují dobře na platformách mimo Windows (jediné platformě na které Adobe optimalizovalo svůj runtime) a jsou problematické na mobilních zařízení, které nemají takový procesorový výkon a výdrž baterií je omezená.

Obchodní model pro web

Nový iTunes formát signalizuje záměr vytvořit zcela nový obchodní model prodeje interaktivního obsahu k hudbě, TV a filmům. Místo aby se jednalo pouze o vylepšení prodejů filmů a hudby, Apple začal mluvit s novinami a nakladatelstvím časopisů, což indikuje že interaktivní iTunes formát je velmi dobře navržen aby dovolil i tradičním tiskovým nakladatelstvím přechod do digitální éry s obchodním modelem, který je mnohem jasnější než současný webový adware/spyware model, kde jsou chutě uživatelů sledovány cookies a relevantní reklamou zobrazovanou pro zpeněžení obsahu.

Svobodný web, podporovaný reklamou revolučně změnil tok informací, ale devastoval tradiční novinařinu tím, že dal neinformovaným blogerům a hvězdným reklamním kampaním výskyt hned vedle legitimních novinových zdrojů, čímž zrušitl jakýkoliv smysl pro novinářskou integritu a reputaci. Uvolnil vykrádání obsahu, kdy novinky a informace z důvěryhodných zdrůj za výraznou ceny mohou být snadno kopírovány anonymními jedinci, kteří chtějí za to získat peníze, něco z čeho potichu získávají peníze firmy jako Google.

Jednoduchý interaktivní formát, spárovaný s velmi populárním iTunes jako distribučním systémem, garantuje vytvoření reálného trhu pro webový obsah nezávislý na kontextové reklamě. To dovolí společnostem obejít impérium Google a Microsoftí gigantické snahy okopírovat Google, nabídne obsah producentům jako jsou noviny, nakladatelství knih, editorům časopisů a dalším poskytovatelům informací. Trh, který může prodávat obsah přímo zákazníkům, stejně jako Apple poskytl funkční trh hudebním nakladatelstvím, filmovým studií a vývojářům mobilních aplikací.

Tato nová strategie vypadá že je klíčová pro nadcházející tablet od Apple, zákazníci budou stále kupovat obsah, nikoliv jen surfovat na webu, ale také navigovat v nové generaci interaktivního, animovaného digitálního obsahu: novin a časopisů, které obsahují video a hlas a odkazy, stejně jako web, ale bez reklamy. Podobně jako na prémiových TV kanálech, to bude mít za výsledek kvalitnější obsah, bez odpadu, který zaplňuje většinu místa mezi reklamami na televizích, které jsou "zdarma".

Prodejem přístupu k profesionálně vytvořenému prémiovému obsahu širokému publiku, nakladatelství budou schopny účtovat jen velmi málo za nový "výtisk" a stále si udržet rozumný zisk, něco co byla dosud iluze na webu. Nakladatelé nenašli uživatele, kteří by měli zájem o přihlášení se k jejich obsahu a zisk z tradiční reklamy se snižuje tak jak lidé postupně nacházejí způsoby, jak reklamu blokovat. Google také prakticky monopolizoval trh na reklamu na webu, hodnota online reklamy se snižuje.

Postavení futuristických digitálních novin zůstalo dlouho snem, tradiční tisková média čelila velkému problému jak přesvědčit čtenáře, aby vyměnili papír za mnohem dražší digitální čtečky. Apple má unikátní kapacitu, aby tento způsob odstartoval díky jeho stále rostoucímu trhu s iTunes, který může fungovat na bázi mikroplateb, v kombinaci s unikátní pozici jako výrobce iPodu a iPhone a Mac platformy Apple získal loajální uživatele, kteří již platí za obsah.

Konkurenční formáty nabízené Adobe, Amazonem, Microsoftem a dalšími tradičními nakladatelstvími spoléhají buď na reklamu, které prodává obsah nebo na nedostatek hardwarových čteček nebo na nedostatek online obchodů prodávajícíh obsah nebo nedostatek technologií které doručí barevný, interaktivní a animovaný multimediální obsah.

Poslat Apple publikoval nástroje pro iTunes LP a Extras na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License