Bezpečnost Mac OS X je ohrožena více než dříve

Bezpečnost Mac OS X je ohrožena více než dříve

Zajímavý článek se objevil  na blogu csoonline.com. Ačkoliv je podle mne příliš pesimistický a zavání strašením, má v některých věcech pravdu. Ale podívejme se na to, co se vlastně stalo.

V roce 2008 vyšla predikce (na základě teorie her) podle které, v době kdy Mac OS X dosáhne podílu na trhu 16 % se stane dostatečně zajímavým pro hackery a ti se částečně přeorientují z MS Windows na Mac OS X. V podstatě se bude jednat o takové Switchery, bohužel o ně však Macovská komunita nebude mít velký zájem.

V těchto dnech se podíl Mac OS X ve Švýcarsku, Lucemborusku a USA pohybuje právě okolo 16 %. A právě nedávno se objevila nástroj na tvoření Trojských koňů pro Mac OS X. Stejně jako u všech ostatních operačních systémů, tvůrci nechtěného software (malware) spoléhají zejména na uživatele, kteří mohou chtít instalovat cokoliv kdekoliv bez ohledu jak nebezpečné to ve svém důsledku může být.

Možná má článek pravdu v tom, že Mac OS X není tak zabezpečený jako Windows. Osobně se však domnívám, že to je jen otázkou toho, co a jak se hodnotí. Zcela nepochybně by však Mac OS X slušel nějaký větší bezpečnostní upgrade, protože některé použité technologie, nejsou dotaženy zcela do konce (například ASLR). Co je však mnohem větší problém je schopnost a rychlost Apple záplatovat již nalezené chyby.

Mezitím lze současným hrozbám čelit jediným způsobem, který však je pro mnohé značně obtížným - zdravým rozumem. Rozlučte se jednou provždy s instalací čehokoliv bez rozmyslu, vkládání svých hesel jakémukoliv instalátoru. Ačkoliv nemám v úmyslu nijak propagovat App Store, je zcela zřejmé, že je to v tuto chvíli jeden z nejdůvěryhodnějších zdrojů aplikací. Uvědomme si, že všechny zde publikované aplikace proběhly alespoň nějakou kontrolou, takže pravděpodobnost, že zde narazíte na nějakého trojského koně je velmi malá. Navíc App store umožňuje automatické aktualizace zakoupených aplikací, což opět zvyšuje celkovou bezpečnost počítače.

Poslat Bezpečnost Mac OS X je ohrožena více než dříve na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License