Proč bychom neměli panikařit kvůli Mallware na Macovi

Proč bychom neměli panikařit kvůli Mallware na Macovi

Nedávno jsme psal článek o tom, že bezpečnost na Macovi je v ohrožení více než dříve. Ačkoliv to stále platí, existuje také poměrně zlomyslná argumentace, že to nebude pro iOS tak špatné, protože jej předhonil Android. Je otázkou, nakolik je tato argumentace platná, vzhledem k roztříštěnosti této platformy. Neplatí totiž, že aplikace napsaná pro jeden telefon s Androidem bude na druhém fungovat. Alespoň nikoliv 100%.  Navíc Google začíná podnikat kroky, které vedou k podobným restrikcím, jako zavedl Apple. První vlaštovkou je omezení stahování filmů (placených z YouTube nebo Android Marketu) do  tzv. rooted telefonů (telefonů u kterých jste získali administrátorská práva). Důvodem je prý omezení ze strany majitelů autorských práv.

Podle Apple má Mac instalovanou základu asi 50 miliónů uživatelů. Podle Gartnera se prodalo okolo 67 miliónů přístrojů s Androidem, což je mnohem větší a rychleji rostoucí platforma než Mac. Pokud se tedy kriminální živly dívají na podíl operačního systému, Android bude mnohem lákavějším cílem než Mac OS.

Když už něco, tak celková situace dopadne tak, že jej Apple využije k vyšší kontrole instalovaných aplikací na Mac OS X. Uživatelé tak budou lépe chráněni před trojskými koňmi jako je např. Mac Defender. Na druhou stranu zvýší se kontrola Apple nad systémem uživatelů.

Poslat Proč bychom neměli panikařit kvůli Mallware na Macovi na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License