Susan Kare u soudu kvůli při Apple versus Samsung

Susan Kare u soudu kvůli při Apple versus Samsung

O soudní pří Samsung versus Apple se mi nikdy nechtělo moc přát. Na jednu stranu si myslím, že značná část toho co tvrdí Apple není zcela podložená, na druhou stranu, nepřipadá mi, že je zcela v pořádku, aby si lidé pletli zařízení dvou různých výrobců, tak jak se to děje u výrobku Samsungu a Apple. Tentokrát však udělám výjimku, protože se u soudu objevuje Susan Kare.

A upřímně řečeno, výpověď Susan Kare se mi moc líbila. Její medailónek najdete zde, takže se její historií nebudu moc zabývat. Apple ji najal jako expertního svědka na ikony. Závěr Susan Kare byl nepřekvapivý. Styly ikon jako hodiny a zelený telefon jsou výrazně podobné ikonám, které Apple má chráněny obchodní značkou a tedy těm na iPhone. Také prohlásila, že jejich grafika může mást uživatele - a uvedla příběh, který se jí stal.

"Když jsem navštívila právní firmu, abych se dozvěděla jestli se stanu expertním svědkem v tomto případu, bylo na stole mnoho telefonů. Sáhla jsem pro iPhonu, protože jsem viděla obrazovku a bych ukázala něco ke grafice uživatelského rozhraní - a držela jsem v ruce telefon od Samsungu. Domnívám se, že jsem někdo kdo dokáže rozlišit grafiku, ale stejně jsem zaměnila jeden telefon za druhý."

Právník Samsungu se podobně jako v části týkající se obalu iPhone začal zabývat detaily. Ukázal ikony ve velkém zvětšení na projektoru, prošel poněkud komplikovanější cestou k ikonám o kterých bylo řečeno že porušují design Apple a ptal se Susan Kare: "Myslíte si, že v době kdy uživatel projde všemi těmito kroky aby dostal aplikační obrazovku, bude uživatel vědět že se jedná o telefon Samsungu?"

"Ptali se mne pouze na aplikační obrazovku ve srovnání s domovskou obrazovkou Apple", odpovídá Kare.

Právník se ptá: "To nebyla má otázka. Souhlasíte s tvrzením, že v tomto bodě bude již zákazník vědět, že se jedná o telefon Samsungu?"

Kare: "Nejsem expert na chování uživatele a tento druh uživatelského dojmu. Jsem zaměřená na grafické uživatelské rozhraní, takže nevím jestli jsem kvalifikovaná na to, abych odpověděla."

Právník: "Ať již jste kvalifikovaná nebo ne, souhlasila by jste?"

Kare: "Nemohu na to odpovědět, protože nevím. Nestudovala jsem zkušenosti se startem. Vím, že se jedná o aplikační obrazovku a nikoliv domovskou obrazovku."

Poslat Susan Kare u soudu kvůli při Apple versus Samsung na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License