Podpora NTFS na Mac OS X

Podpora NTFS na Mac OS X

Při přednáškách an Macworld Expu o OS X souborových systémech, Amit Singh oznámil, že přeportoval linuxový FUSE modul na OS X. Port se jmenuje MacFUSE a je k dispozici ve formě zdrojového kódu a jako předkompilovaná extenze kernelu s příslušnými nástroji. Mnoho FUSE souborových systému jako sshfs a ntfs-3g prý fungují.

Asi by se slušelo přidat pár informací k FUSE projektu. Jde o akronym File-Systém in USErspace, který umožňuje implementovat plnohodnotný souborový systém na úrovni uživatele. Macovské API je plně kompatibilní s API původní FUSE, pocházejícího z linuxu.

Díky FUSE projektu je možné připojit si internetové služby jako pevný disk. To zahrnuje mimo jiné sshfs (připojení složky pomocí SSH protokolu), ntfs-3g (čtení/zápis na NTFS), ftpfs (čtení a zápis pomocí FTP), wdfs (čtení a zápis pomocí WEBDAV), cryptofs, encfs, bindfs, unionfs, beaglefs atd.

Asi by bylo vhodné upozornit, že podpora ntfs-3g je dosud v beta kvalitě. Nebyly dosud zaznamenané žádné ztráty či poškození dat, nicméně se objevilo několik problémů, které se budou postupně odstraňovat. Což neznamená, že by měl tento driver chyby, nicméně při jeho testování byl zjištěny chyby, která má Microsoft ve svém vlastním formátu.

Odkazy z Tipů a Triků:

Poslat Podpora NTFS na Mac OS X na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License