Ozvěny konference: Kreslící programy pro Maca zdarma

Ozvěny konference: Kreslící programy pro Maca zdarma

Na konferenci byla položena otázka, zda někdo nemá dobrý tip na "malovací" program pro OS X, za který není nutné platit a umí toho trochu více než Malování ve Windows. Co se zde tedy objevilo?


GIMP - v podstatě vlajková loď grafiky pro Linuxový svět, bohužel zcela nepochopena ostatními uživateli. Bohužel jeho ovládání ani zdaleka nelze nazvat intuitivní. Jen pro příklad. Ve všech editorech, se kterými jsem se setkal, po označení kusu obrázku s ním jednoduše pohnete a upravíte tak obrázek. V GIMPU pohnete pouze označením, nikoliv obrázkem, pokud chcete pohnout oblastí v obrázku, který jste právě označili, musíte si zvolit v paletě jiný nástroj. Musel jsem se podívat do manuálu, abych na to přišel. Takových "nelogičností" je tam více, ale zdaleka nelze říci, že je GIMP špatný, jen se jej prostě musíte naučit. Pokud nepotřebujete dělat nic složitého, možná budou lepší jiné volby.

LiveQuartz - je simpatický malý editor, který pracuje pouze s vrstvami. V levé části okna máte k dispozici vrstvy, v pravé části okna filtry. A pak jen plácáte vrstvy přes filtry, než dostanete kýžený výsledek. A ještě jedna věc. Jako jedna z mála malovacích aplikací je LiveQuartz k dispozici přes App Store.

Paintbrush a iPaint - Paintbrush je jednoduchý kreslící program pro Mac OS X, který v mnohém připomíná Microsoft Paint (Malování) nebo nyní již dlouho nefungující MacPaint. Kde jsou ty doby, kdy Bill Atkinson přemýšlel, jak opět editovat text uložený v bodech v obrázku. No nic, ti sentimentální se to mohou dočíst v medailónku Billa Atkinsona, ostatní se mohou podívat na otisky obrazovek nebo další z malovacích programů. Když v roce 2009 Paintbrush nebyl již téměř rok aktualizován, vznikl fork s názvem iPaint (jehož poslední aktualizace je z roku 2009). Poslední aktualizace aplikace Paintbursh byla z 10. října 2010.

Seashore - Tetokráte se jedná o další z obrázkových editorů využívající Cocoa framework. Umožňuje práce s gradienty, texturami a antialiasingem pro text i štětec. Podporuje vrstvy a editaci alfa kanálu. Je příbuzný GIMPu, ale naštěstí používá jen jeho jádro, nikoliv uživatelské rozhraní. Tento editor má české rozhraní, bohužel to však vypadá, že nijak příliš aktivní vývoj. Za několik let vývoje to dotáhl pouze do verze 0.5.1.

SketchBook Express - To je trochu skok, nicméně alespoň pozitivním směrem. Za vývojem této aplikace stojí Autodesk (ano, stejná firma, který dodává CAD software). A je k dispozici přes Mac App Store.

ArtRage 2 - Do stejného soudku jako SktechBook Express je možné zařadit i ArtRage. Jedná se o poměrně renomovaný software, jehož "demo" verze, ve formě ArtRage 2 Starter Edition je k dispozici zdarma jako plně funkční produkt (byť některé funkce z profesionální řady nejsou dostupné, a než se budete ptát, ano lze v něm ukládat obrázky a není to jen časově omezená verze). Jen pro upřesnění, existuje i demo verze profesionální ArtRage 2 - to je demo omezené na 30 dní.

TuxPaint - Tohle kreslení milují moje děti. Setřel jsem slzu, když jsem si vzpomněl na KidPix, což bylo první malování, které jsem kdy na Macovi viděl a který mi TuxPaint připomněl. Mimochodem KidPix na Maca ještě seženete, bohužel už z něj udělali Kid Pix Deluxe 3D a je to opravdu tak zběsilé, jak to odpovídá názvu (stojí cca 40 dolarů) . Naštěstí nic z hrůzy nového KidPixu neexistuje pod TuxPaintem i když by si TuxPaint zasloužil trochu odolnější uživatelské rozhraní.

Apache Open Office - Je to trochu jako jít s kanónem na vrabce, ale Open Office, kromě toho, že se jedná o kancelářský balík s textovým editorem a tabulkovým procesorem, zvládá také kreslení.

Poslat Ozvěny konference: Kreslící programy pro Maca zdarma na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License