Linux má šanci mít rychlejší grafiku než Windows

Linux má šanci mít rychlejší grafiku než Windows

Včera jsme se bavili o tom, že to vypadá, že poslední verze OS X může být za určitých okolností rychlejší, díky lepší práci grafického ovladače a OpenGL. Ve srovnání s Windows však má stále ještě co dohánět. Trochu mě tedy překvapilo, že společnost Valve, která se rozhodla podpořit také Linuxovou platformu po optimalizacích zjistila, že jejich port hry může fungovat na Linuxu ještě rychleji než pod Windows.

K dosažení lepší fungování hry museli vývojáři u Valve přijít s několika kroky: jednak musel optimalizovat hru aby lépe pracovala s linuxovým jádrem, tzn. zejména vylepšit alokaci paměti a podobné záležitosti. Dále museli optimalizovat OpenGL kód, aby redukovali režii a nakonec spolupracovali s výrobci grafických čipů, aby vylepšili grafické ovladače.

Jak již bylo zmíněno ve včerejším článku, vylepšení grafických ovladačů může mít výrazný vliv na výkon grafické karty. Valve tak začalo spolupracovat nejen s Intelem, ale také NVIDII a AMD. Výsledkem této spolupráce pak nejsou jen rychlejší hry od Valve, ale také kvalitnější ovladače pro Linux a tudíž rychlejší grafika pro všechny aplikace, které ji využívají pod Linuxem.

Poslat Linux má šanci mít rychlejší grafiku než Windows na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License