Jak dopadlo slyšení u Senátorů ohledně soukromí uživatelů?

Jak dopadlo slyšení u Senátorů ohledně soukromí uživatelů?

Nedávný problém ohledně soukromých dat v iPhone telefonech, stejně tak jako informace z Android telefonů zaujala senátora Ala Frankena, který si pozval "na kobereček" zástupce Google a Apple a další lidi. Za Apple přišel Bud Tribble a za Google Alan Davidson. Senátor začal se slyšením tím, že ujistili všechny přítomné, že nechce ukončit tzv. "location services", ale účelem je zajistit, aby byli zákazníci chráněni i v moderní době a s novými technologiemi, které mobilní technika nabízí.

Zástupci z odboru, který se věnuje ochraně spotřebitele upozorňovali na mezery v zákonech, který činí zákazníka zranitelným a které je třeba zaplnit. Legálně neexistuje žádné omezení, který  by nutilo společnosti získaná data od zákazníků používat jen pro vlastní potřebu. Data lze naprosto legálně prodat třetím subjektům, avšak mimo vládní agentury. Federální zákony také nevyžaduje prohlášení společnosti, pokud zjistí neoprávněný přístup k datům, jak se to stalo například Sony.

Dalším problémem je, že uživatel neví, jaké informace a kdy se využívají. Poukazuje se také na nutnost vyjádřit mnohem jasnějším způsobem, co se bude dělat se soukromými údaji. Senátor se specificky ptal Buda Tribbla, proč Apple nezdůraznil uživatelům, jaká data jsou aktuálně sdílená, podobně jako to dělá s location service, kdy se v horním části displeje zobrazuje malá šipka. Tribble na to odpovídal, že Apple měl pocit, že data o pozici zařízení jsou natolik citlivá, že pro něj vytvořili upozornění, avšak toto upozornění nebylo možné vytvořit pro všechny typy dat. Velmi brzy by totiž došlo k roztříštění uživatelského rozhraní.

Franken navrhl, aby Apple implementoval systém, který by každému uživateli prezentoval obrazovku se všemi informacemi, které aplikace sdílí, jako to dělá Google Android. Davidson přiznal, že to vskutku funguje u Google. Tribble na otázku neodpověděl.

Askan Soltani, který funguje jako nezávislý expert a spolupracuje s The Wall Street Journalem se oprostil od politické a korporátní kultury a zcela jasně naznačil směr, kterým by se mělo chování mobilních zařízení ubírat. Jednoznačně hovořil ve prospěch kompletní transparentnosti chování těchto zařízení. Platformy by měly vytvořit adekvátní kroky k tomu, aby bylo naprosto jasné (jak výrobcům, tak uživatelům) jaké informace se sbírají a za jakým účelem. Podle Soltaniho je problém, že v Applovských zařízení není žádný mechanismus, který by prozradil uživateli, že může sdílet informace o klientech s kýmkoliv, jakmile dal jednou k tomu souhlas.

Dále chybí jednoznačná pravidla pro používané termíny. Typickým příkladem je opt-in (u přihlášení pro souhlas se sběrem informací o BTS a poloze používaných pro lokační služby), který je ve skutečnosti spíše opt-out. V základním nastavením souhlasíte se sběrem dat a musíte explicitně vybrat, že se sběrem dat nesouhlasíte.

Poslat Jak dopadlo slyšení u Senátorů ohledně soukromí uživatelů? na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License