Hledej iPhone v praxi

Hledej iPhone v praxi

V iOS 6 byla upravena aplikace Find My iPhone (Hledej iPhone). Nově tato aplikace používaná pro nalezení ztraceného nebo ukradeného iPodu/iPhone/iPadu, umožňuje uzamčení zařízení pomocí čtyřmístného hesla a odeslání zprávy s kontaktním telefonem. U iPhone se navíc otevírá možnost zavolat na určené telefonní číslo. Tak se s vámi může nálezce spojit. Tento režim se nazývá "Ztracený" (Lost Mode) a v tomto režimu je telefon schopen detekovat svou pozici a nahlásit vám ji, kdykoliv se podíváte do Find My iPhone aplikace.

Dosud jsem však nepřišel na zcela bezchybný způsob, jak ztracené zařízení získat zpět. Pokud jste si naprosto jisti, že vám byl telefon ukraden, je na místě oslovit polici a nahlásit ztrátu. kpt. Mgr. David Knížek radil: "Pokud poškozený je schopen za využití služby Find My iPhone lokalizovat svůj odcizený iPhone telefon, je nutné, aby tuto informaci neodkladně předal policistovi, který šetří jeho případ." To má svou logiku. Nikdy nevíte, kdo vám ten přístroj sebral. Mohl to být kluk školou povinný, kterému jej rodiče nedovolili, mohla by to však být i parta po zuby ozbrojených recidivistů.

Je také otázkou, co dělat v případě, že se s Vámi nálezce opravdu spojí, aby vám zařízení předal. Na jednu stranu je velká šance, že se jedná opravdu o poctivého nálezce. Na druhou stranu to může být také uličník s baseballovou pálkou nebo bandou za rohem. Otázka, zda jít na policii nebo to "risknout", případně s sebou vzít vlastního "bouchače" je pak jen otázkou zdravého rozumu a odvahy. Nejbezpečnější pro vás bude kontaktovat policii - tím však vystavíte nálezce nepříjemné zkušenosti. Viz Příběh vráceného kola.

Není ani zcela jisté jak velké je ohrožení vašeho přístroje. Podle kpt. Mgr. David Knížka: "Statistika k využívání této služby (Find My iPhone) Policií ČR neexistuje. Ze statistik Policie ČR nelze detailně zjistit jaké značky mobilních telefonů jsou nejvíce odcizovány." Řečeno slovy Járy Cimrmana: "Nevíme nic, za to to víme správně".

Policie v New Yorku se rozhodla ztížit krádeže chytrých mobilních telefonů a tak nabízí jejich registraci - tím zrychlí proces ověřování, zda je telefon opravdu toho člověka, co hlásí krádež. U nás má městská policie v Praze podobný systém pro registraci kol. Bohužel, kpt. Mgr. David Knížek jako zástupce policie mi v emailu prozradil, že "V současné době nedisponuji informacemi o tom, že by Policie ČR chtěla něco podobného zavést v praxi.". No, uvidíme za pár let.

Poslat Hledej iPhone v praxi na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License