Google není jen vyhledávač: Google Calendar

Google není jen vyhledávač: Google Calendar p>Právě služba Google Calendar mne inspirovala k napsání této série článků. Navíc byla také kompletně lokalizována (viz Google Kalendář je konečně v češtině), takže je dostupná i pro ty, co nevládnou anglickému jazyku.

Jak název napovídá, jedná se o jakousi internetovou podobu iCalu. Narozdíl však od iCalu má pár výhod, které plynou z toho, že je přístupný z internetu.

  • Je k dispozici odkudkoliv
  • Lze synchronizovat s iCalem
  • Upozornění na schůzky přichází jak emailem, tak SMS.

Bohužel v práci nemám svého Maca, takže jsem nucen pracovat z PC a nyní nastává problém, že soukromé schůzky si nemám jak zapsat, abych měl jistotu, že mě na ně něco upozorní. Google Calendar tak poskytuje přesně tu berličku, jakou potřebuji.

O produktu gSync , o kterém jsem psal minulý rok, jsem dnes nenašel téměř ani stopu. Místo něj se objevil produkt GoogleSync. Nicméně, iCal nyní umožňuje CalDAV formát synchronizace, čímž je celá věc velmi zjednodušena. Google zveřejňuje návod na nastavení iCal CalDAV zde. Já to trochu zjednoduším, takže jen bodově:

  1. Otevřete si iCal a v něm předvolby
  2. Pod záložkou Accounts (Účty) si klepněte na tlačítko "+" (neoznačujte žádné další nastavení)
  3. V si zadejete Description (Popis), Username (Uživatelské jméno ) - kompletní emailová adresa s Google Kalendářem (včetně části po znaku @ ) a samozřejmě Password (heslo), které používáte
  4. V nastavení Server Options (Nastavení serveru) vložte text ve tvaru [ https://www.google.com/calendar/dav/ [ váš email v Google Kalendáři ] /user ] jako Account URL (URL účtu). Pokud bude vaším přřihlašovacím jménem adresa mojeadresa@gmail.com, bude url vypadat https://www.google.com/calendar/dav/mojeadresa@gmail.com/user. Nezapomeňte, že jde o protokol https, nikoliv http. To s navíc je důležité.:-)
  5. Klepněte na Add (Přidat) a máte hotovo. iCal bude synchronizovat všechny změny z Google Kalendáře

Pokud budete chtít synchronizovat i další kalendáře, je nutné v Google Kalendáři nastavit sdílení kalendáře a nebo si zjistěte tzv. Calendar ID (viditelné po klepnutí na Manage Calendars (Nastavení) a klepnutí na jméno kalendáře. Uvidíte je u položky Adresa kalendáře. Všimněte si, že Calendar ID má tvar emailové adresy. Použijte tuto adresu v nastavení jako u hlavní kalendáře (viz výše body 1-5, pouze v bodu 4 použijte místo vaší adresy Calendar ID

Google pro kalendářové funkce na Macovi nabízí Google Notifier (pro uživatele Mac OS X 10.4+)

Pro mne opravdu nejpříjemnější funkcí Google Kalendáře (kromě kompatibility kalendářů s iCalem) je možnost nechat si posílat upozornění na události pomocí SMS. Bohužel, upozorňování funguje pouze u vašeho hlavního kalendáře, takže pokud chcete nechat zasílat emaily, či sms, budete muset ukládat schůzky právě do tohoto kalendáře. Google podporuje všechny tři naše operátory. Před aktivací vám zašle kód na telefoní číslo uvedené v nastavení a po zapsání kódu vám tuto službu aktivuje. Docela mne zarazilo, jak rychle mi doráží SMS z této služby. Mnohem rychleji než např. SMS z eBanky.

Jelikož Googlovský kalendář, stejně jako iCal pracují se standardními formáty (a konečně něco opravdu standardního), lze získat kalendáře které jsou opravdu použitelné, jako např. jmeniny, státní svátky a významné dny a další (viz. www.calendar.sk). Viděl jsem i kalendář s upozorněním kde ve kterém časopise vyjde DVD příloha s filmem.

Závěr

Závěrem lze snad jen upozornit, že synchronizací vašeho kalendáře s Googlem dáváte svá soukromá data na veřejný server. Pakliže se domníváte, že vaše kontakty jsou příliš citlivé pro ukládání na cizích serverech, nedoporučuji Google Kalendář používat.

Poslat Google není jen vyhledávač: Google Calendar na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License