Deset funkcí, které již odpočívají v pokoji u Mountain Liona

Deset funkcí, které již odpočívají v pokoji u Mountain Liona

Jako s každým uvedením operačního systému jsou i v Mountain Lionovi (OS X 10.8) věci nad kterými uživatelé jásají a věci, které jim velmi chybí z předchozí verze. Na serveru Ars Technica přišli s tímto seznam věcí:

Neplynulý posun dokumentu - Přestala existovat možnost, která by na systémové úrovni vypnula plynulý posun v dokumentu. Ano, nevypadalo to hezky, ale také to nepapalo systémové zdroje. Stále je možné použít klpenutí na lištu (pokud existuje), použít zkratku alt-jablíčko + šipka jako v Safari, existuje stále možnost toto vypnout pomocí terminálu.

Automatické uzamykání dokumentu - Aby se předešlo nechtěným změnám v dokumentu, Lion po 14 dnech dokument uzamkl. To se zřejmě nelíbilo některým lidem u Apple nelíbilo, takže automatické uzamykání zrušili. Stále je možnost uzamknout dokument v menu nebo v informaci o souboru.

iChat - iChat byl nahrazen Messages, který však nemá "starší" služby IM a když, tak je obtížné tyto služby oddělit.

Webové sdílení - Ačkoliv OS X se distribuuje s verzí webového serveru. Zmizela možnost nastavit sdílení souborů přes Web. Někteří uživatelé jej používali pro to, aby zasdíleli obsah bez nutnosti zakládat uživatelské účty. Ačkoliv v Mountain Lionovi je nainstalován také, "zapomněl" kde jsou složky uživatelů a jak je najít.

Hledání v Safari - Ačkoliv je určitě pro uživatele mnohem jednodušší používat jedno pole pro vkládání url nebo vyhledávacího řetězce pro vyhledávače, rozhodně se nejedná o příliš bezpečné řešení. Pokud si nepřenastavíte předvolby, tak cokoliv napíšete se dostane do vašeho vyhledávacího serveru, včetně adres kam zrovna přistupujete. Lze to vypnout, pak vám však vyhledávací server nebude našeptávat možnosti.

Monitory v nabídce - Za dob PowerPC existovala funkční klávesa, která byla určena k zapínání a vypínání zrcadlení na interní displeji počítači. (Existuje nedokumentovaná klávesová zkratka jablíčko-F1, která funguje pokud nejsou funkční klávesy namapovány k něčemu jinému). Možnost nastavit zrcadlení však zůstala v nabídce monitorů. V Mountain Lionovi však je nutné otevřít Systémové předvolby. Nabídka v menu zahrnuje pouze mirroring na Apple TV.

Vypnutí obrazovky laptopu, zatímco je aktivní externí displej - Typickým případem je možnost sledovat filmy, případně používat pouze externí displej a klávesnici, zatímco vestavěný displej počítače odpočívá. To šlo udělat tak, že jste k zavřenému počítači připojili externí displej, vzbudili jste počítač a otevřeli jej. Obrazovka zůstala neaktivní. Tento trik však bohužel v Mountain Lionovi nelze použít. Je možné nechat naktivní interní obrazovku, ale to není totéž, protože obrazovka je černá a počítač stále využívá GPU pro vykreslení černé obrazovky.

Výdrž baterie - Není tím myšlen problém, který se u Mountain Lion objevil. Ale fakt, že se u baterie nezobrazuje kolik času máte k dispozici do úplného vybití. Nyní je nutné si klepnout na ikonu baterie.

Activity Viewer v Safari - Bohužel se Safari posunulu k horšímu. Kromě toho, že zmizel bez náhrady Activity Viewer - okno, které zobrazovalo která část stránky se načítá a která již byla stažena, ale také se obtížněji hledá zdroj HTML kódu. Nabídka totiž zmizela z menu View, a přemístila se do debug menu.

RSS v Safari a Mailu - To asi nemá smysl komentovat. Ještě bych oželel RSS v Mailu, ale v Safari mi docela chybí.


Chybí vám nějaké další funkce ze starého systému? Přihlašte se a v konferenci zaměřené na OS X se o to podělte s ostatními.

Poslat Deset funkcí, které již odpočívají v pokoji u Mountain Liona na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License