Clang měl úspěch u Debianu

Clang měl úspěch u Debianu

Clang je relativně nový typ kompilátoru C/C++/Objective C jazyka, který společnost Apple uvolnila jako open source. Jeho hlavním cílem má být nahrazení gcc kompilátoru, který Apple (a mnozí další) považují za zastaralý, příliš velký a tudíž špatně spravovatelný atd.

Teprve v lednu 2012 se Clang dostal na verzi 3.0. Nyní je považován za dospělý produkt a vhodný pro produkční prostředí. To zaujalo Sylvestra Ledru, který ve spolupráci s Grid 5000 připravil pokus ve kterém překompiloval všechny balíčky operačního systému Debian pomocí tohoto kompilátoru. Cílem nebylo zjistit, jestli je výsledný kód opravdu menší, rychlejší atp., ale zda je schopen Clang vůbec překompilovat všechny balíčky.

Výsledek byl velmi zajímavý. Většina chyb, která vznikla při kompilaci, byla způsobena nekompatibilitou jazyka (Clang podporuje až vyšší normu pro jazyk C), různé způsoby interpretace a některé okrajové problémy. Je zajímavé, že Clang v některých případech objevil chyby, které by gcc nemělo překompilovat a upozornilo na chyby, kterých si programátoři nevšimli. Celý popis projektu a metodika jsou popsány na adrese http://clang.debian.org/

Poslat Clang měl úspěch u Debianu na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License