Bude software kvalitnější?

Bude software kvalitnější?

Asi všichni známe velmi dobře větu, která se objevuje v licenčních ujednání snad všech softwarových společností, ve které se píše že tyto společnosti "... neodpovídají za zvláštní, vedlejší, nepřímé či následné škody (včetně, ale ne výhradně škody vzniklé v důsledku ztráty obchodních zisků, přerušení provozu, ztráty obchodních údajů nebo jiné peněžní ztráty) vyplývající z užívání nebo nemožnosti užívat softwarový produkt ..." (Citace z EULA společnosti Microsoft). V Anglii se však podařilo částečně prolomit toto ujednání a softwarová společnost byla nucena vyplatit svému zákazníkovi 110 997,54 liber. O co šlo?

Bohužel stále nejde o to, že by softwarové společnosti musely ručit za škody, které způsobí svým softwarem. Do určité míry je to škoda. Víte jak by pak bylo krásně na světě? Vezměte si, že by se společnosti museli doslova přetrhnout, aby záplatovali všechny bezpečnostní chyby, musely by nastavit vývojové fáze software tak, aby zvýšili kontrolu chyb, prováděli fuzzing, jak jim to doporučoval Charlie Miller a software by méně padal. Ale zpět na zem. Jak jsem již psal, nejde o to,že by softwarové společnosti musely psát dobrý software, ale měly by věnovat zvýšenou pozornost tomu, jak prodávají svůj software.

V této kauze si společnost Kingsway Hall Hotel zakoupila od společnosti Red Sky software pro správu po té, co jim zástupci Red Sky ukázali, jak software skvěle funguje. Téměř okamžitě po jeho implementaci však narazili na neřešitelné problémy a museli si najít náhradu, což se samozřejmě neobešlo bez finančních nákladů, které společnost Kingsway nechtěla nést, protože se domnívala, že na vině je vadný software společnosti Red Sky. Softwarová firma Red Sky se bránila podobným zřeknutím se zodpovědnosti, jako má Microsoft (viz výše). Kauza tedy skončila u soudu.

Soud nakonec rozhodl, že společnost Red Sky uvedla zákazníka v omyl, protože mu demonstrovala software na případu, který byl zcela nevhodný. Podle rozhodnutí soudu si měl být Red Sky vědom, že prezentace neodpovídá požadavkům společnosti Kingsway. Další chybou, kterou softwarová společnost udělala bylo, že nedodala společnosti Kingsway operační manuály před uzavřením obchodu. Soud se tak domníval, že společnost Kingsway nemohla kvalifkovaně rozhodnout o vhodnosti software a zcela se spoléhala na doporučení softwarové společnosti Red Sky. Díky tomu vyměřil soud společnosti Red Sky zaplatit odškodnění ve výši 110 997,54 liber.

Je zajímavé, že to není první podobná kauza. Začátkem roku soud rozhodl ve prospěch žalobce a rozhodl, že společnosti BSkyB náleží odškodnění ve výši 270 mil. liber, které musí zaplatit společnost EDS, kvůli tomu že lhala při prodeji software.

Nezbývá, než doufat, že se takové kauzy začnou objevovat častěji, což by mohlo konečně vést ke kvalitnějšímu software.

Poslat Bude software kvalitnější? na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License