Apple opensourcuje Swift

Apple opensourcuje Swift

Když Apple uvedl Swift 2.0 na WWDC v červenci, jedním z největších oznámení bylo, že se jazyk dostane pod open source. Jen pár týdnů před koncem roku Apple spustil stránky Swift.org a vypouští velký kus kódu (stejně jako navigaci směrem ke Swift 3.0) pro veřejnost.

Swift je uvolněn pod licencí Apache 2.0, co že je stejná licence, kterou použil Microsoft pro uvolnění .NET framewroku předminulý rok. Projekt je hostován na GitHubu a zahrnuje kompilátor, LLDB debugger, REPL prostředí příkazového řádku, standard, základní knihovny a kód podpůrných projektů. Nový pro Swift (a pro open source) je Swift Package Manger popisovany jako projekt v úvodní fázi, které slouží jako repozitář pro Swift moduly a bude se vyvíjet na základě vstupů od komunity.

Apple zveřejnil informace o další verzi Swiftu. Místo o nové velké verzi Swift 3.0 která se vypustí na WWDC v tomto roce, je možné již nyní najít vývojový dokument který mapuje kam jazyk směřuje v další verzi. Jedním z hlavních cílů pro Swift 3.0 je kompatibilita kódu. takže kód napsaný ve Swift 3.0 bude kompatibilní i s dalšími verzemi jazyka. To zatím nefunguje pro starší verze a Apple již varuje vývojáře, že se některé věci mohou rozbít po přechodu ze Swift 2.0 na Swift 3.0.

Ačkoliv samotný kód je na GitHubu, komunita okolo Swiftu najde svůj domov na stránkách Swift.org. Vývojáři tam mohou přistupovat k nahlašování a sledování chyb, mailing listu, blogům a doporučením. Najdete tam také tutoriály, dokumentaci a hlavně doporučení pro vývojářské API a návrhy API.

Poslat Apple opensourcuje Swift na facebook
Publikováno 30.11.2015
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License