iPhone OS 4.0 prý bude podporovat multitasking

iPhone OS 4.0 prý bude podporovat multitasking

Apple má prý toto léto vyjít vstříc kritikům a povolit multitasking aplikacím třetích stran. To by mělo aplikacím třetích stran umožňovat běh na pozadí, tak jak je to dělají některé aplikace Apple.

Lidé, kteří se v minulosti osvědčili, při predikci technologický novinek Apple, začali tvrdit, že Apple má připraveno řešení pro plnohodnotný multitasking u iPhone OS, ale neposkytli žádné podrobnosti o tom, jak má tato technika fungovat a jak bude optimalizovat výkon a výdrž baterie - kromě bezpečnosti jsou to nejkritičtější oblasti této technologii.

Z uživatelského hlediska, Apple prý plánuje představil multitasking manažera, který bude využívat technologie z Mac OS X. Apple žádal osoby, které jsou seznámeny s konkrétní implementací, aby nesdělovali specifické údaje, protože iPhone OS 4.0 zůstává ve vývoji a musí ujít ještě dlouhou cestu než bude připraven na své představení.

Dnešní iPhone OS 3.x má plnohodnotný preemptivní multitasking, ale uměle omezuje aplikace (jiné než specifiky bundlované se systémem od Apple) od běhu na pozadí.

Nejedná se o technický problém

Kontroverzní situace okolo multitaskingu v iPhone OS se objevila od vypuštění iPhone OS 2.0 s možností spouštět aplikace třetích stran. Ačkoliv to je často označováno za technickou chybu, iPhone OS nemá problém s multitaskingem.

Systémový telefon, SMS, email, iPod, nahrávání hlasu, Nike+ a další bundlované aplikace mohou pracovat na pozadí, zatímco uživatel spouští jiné aplikace. Nicméně tituly třetích stran z App Storu (včetně aplikací Apple jako Remote či iDisk) nemohou být spouštěné najednou.

Toto chování je nastaveno v bezpečnostním modelu iPhone OS, který je navržen tak aby uzavřel aktuální aplikaci, když se uživatel vrátí do domovské obrazovky nebo přijme příchozí hovor. Tento design zakáže aplikacím běh na pozadí bez vědomí uživatele a tak ruší jakýkoliv potenciál pro spyware, adware nebo viry.

Povolený multitasking

Pokud se dostanete do systému, tzv. jailbreakingem, bezpečnostní model iPhone OS je narušen a dovolí pak uživatelů spouštět a běhat více apliací. To také otevírá dveře mallware a pirátství, což bylo v základním bezpečnostním nastavení vyřešeno.

Ačkoliv to vyústilo v bezpečnou platformu s komerčně životaschopným App Storem pro uživatele i vývojáře, mnoho kritiku často cituje různé aplikace, které nemohou pracovat s těmito omezeními.

Mezi jiným jsou to: Internetová rádia, instant messaging třetích stran, kdy je zpráva přijímána vždy, stejně jako SMS či email, Loopt nebo Google Latitude aplikace, které oznamují pouzici uživatele v pravidelných intervalech.

Nově v iPhone 4.0

Existuje spousta řešení, které Apple může použít. Může například povolit aplikacím třetích stran spouštění na pozadí, stejně jako to dělá u bundlovaného Mailu, SMS, iPodu a dalších.

Pro operační systém to není technický problém, ale zavádí nové problémy pro uživatele. iPhone OS nemá konvenční rozhraní s okny, spouštění více aplikací vyžaduje nové rozhraní, mechanismus který dovolí uživateli intuitivně přepínat mezi aplikacemi bez zavedení příliš velké komplexnosti.

iPhone OS je zamýšlen jako zařízení, které lze snadno používat, nikoliv jako malou verzi komplexního PC modelu z 90tých let. Apple vyřešil nepřátelský a komplexní task manažer z Windows Mobile po svém při vypuštění iPhone OS 2.0. Dnešní uživatelé Androidů také zjišťují že upravují zdroje a paměť kvůli optimalizaci výdrže baterie a výkonu.

Současné aplikace v iPhone OS 3.x, které umí pracovat na pozadí dělají proužek v horní části obrazovky, který dovoluje uživatelům se vrátit na aplikaci na pozadí (jako telefon, záznamník atd.), když skončí práci s druhou aplikací. Toto řešení však u více aplikacích na pozadí nemůže fungovat.

Další problémy s multitaskingem, které je třeba vyřešit

Kromě grafického rozhraní pro přepínání aplikací (které u Mac OS X řeší Dok), musí systém vyřešit komunikaci mezi aplikacemi a prioritizaci alokace zdrojů. Jedním z důvodů, proč byl iPhone a iPod touch tak úspěšný jako mobilní herní platforma, je to že jednoaplikační model iPhone znamená komplexnější a sofistikovanější hru, která stále na mobilním zařízení funguje dobře.

Hry na jiných mobilních platformách selhaly kvůli příliš jednoduchému systému, který je nutil používat velmi málo výkonné abstraktní vrstvy (Adobe Flash, Microsoft Silverlight či Javu). Další možností je zacílit na nativní platformu, která však postrádá dostatečně silnou instalovanou základnu aby přilákala významnější vývoj.

Instalace procesů na pozadí se nevyhnutelně promítne na výdrži baterie a výkonu. Přidáním multitaskingových funkcí, které jsou hodnotné bez vytváření problémů, které musí řešit uživatel, vyžaduje vyřešení mnoho neobvyklých problémů, které jsou viditelné na jiných mobilních platformách, které tvrdí, že mají funkční multitasking.

Potencionální řešení zahrnuje uložení stavu a zaparkování aplikace na popředí, snížení výkonu aplikace na pozadí, takže více aplikací na pozadí nezahltí omezené zdroje dostupné na mobilním zařízení. Každé z nich dovolí uživateli rychle přepínat mezi běžícími aplikacemi bez velkých nevýhod. Dnešní iPhone OS však bude vyžadovat přepracování navigace.

Více systémové paměti a rychlejší procesor zcela jistě pomůže uživatelům vylepšit výkon zařízení a rychle přepínat mezi aplikacemi.

Poslat iPhone OS 4.0 prý bude podporovat multitasking na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License