iPhone OS 4.0 bude podporovat multitasking pomocí rozhraní podobné Expose

iPhone OS 4.0 bude podporovat multitasking pomocí rozhraní podobné Expose

Nová verze firmware pro iPhone má přinést novou podporu pro běh více aplikací současně a dovolit uživateli přepínat mezi nimi pomocí mechanismu podobnému Exposé známému z operačního systému Mac OS X.

Technologie, která je popsána lidmi seznámenými s plány Apple pro nový firmware, prý konečně dovolí uživatelům spustit více aplikací na pozadí a rychle mezi nimi přepínat, jak již bylo řečeno dříve. V současnosti běžící aplikace musí být ukončena, když se uživatel vrací na domovskou obrazovku.

Apple původně obešel aplikační model, který podporuje více spuštěných aplikací současně, aby mohl zvýšit výdrž baterie a zjednodušit uživatelské rozhraní. Další platformy, které podporují spouštění více aplikací, včetně Androida  a Windows Mobile (i když se zde naopak hovoří o tom, že bude od multitaskingu upuštěno), vyžadují po uživateli manuální správu zdrojů a zrušení výkonu všech úloh na pozadí, které snižují výkon.

Dnešní firmware iPhone 3.x je plně preemptivní multitaskingový operační systém, ale uměle omezuje aplikace (jiné než dodávané s telefonem), aby byly spuštěné na pozadí.

Ikonový Expose

Podle lidí, kteří se seznámili s iPhone OS 4.0, uživatelské rozhraní připomíná Exposé ze stolního operačního systému. Pomocí kombinace kláves - prý dvojité stisknutí tlačítka Home - spustí rozhraní podobné Exposé, které zobrazí sérii ikon reprezentujících současně běžící aplikace, čímž dovolí uživateli rychle vybrat aplikaci, kterou si přejí. Když je aplikace vybrána, iPhone OS se přepne s Exposé přímo do aplikace.

Apple si patentoval koncept Mac OS X Exposé v roce 2005, ale v implementaci stolního počítače spoléhá na okna, která se všechny vejdou na obrazovku v jedné vrstvě bez překrývání.

Na iPhone by zmenšení několika obrazovek na relativně malém displeji by mohlo být problematické a aplikace nikdy nemají více oken, takže nový mechanismus v současnosti reprezentuje ikona aplikace. To připomíná funkci více podobnou standardnímu Jablíčku-Tabelátor než vlastnímu Exposé, ale lidé kteří měli to privilegium vidět první verze iPhone OS 4.0 tvrdí, že má mnoho charakteristik Exposé.

Dvě další funkce, které byly zaznamenány prvních verzích iPhone OS 4.0 byly globální mailbox a schopnost přidat individuální kontakt na domovskou obrazovku iPhone, jako tlačítka, která volají "Mámě" či "Tátovi". Protože však software je stále pod aktivním vývojem, neustále je tu možnost, že kterékoliv vylepšení bude zrušeno během vývoje.

Více aplikací bez narušení bezpečnosti

Kontroverze vypnutí multitaskingu pro aplikace u iPhone OS rostla od doby, kdy Apple vypustil iPhone 2.0 s možností spouštět aplikace třetích stran. Zatímco to často bylo označováno za technickou chybu, iPhone OS neměl problém s multitaskingem. Systémový telefon, SMS, email, iPod, nahrávání hlasu, Nike+ a další bundlované aplikace mohly pracovat na pozadí zatímco uživatel spouštěl další aplikace.

Nicméně, aplikace třetích stran získané z App Storu (včetně Aplikací Apple jako Remote či iDisk) nemohou být spouštěny současně. To je možné pouze po nabourání se do systému, když je narušen bezpečnostní model iPhone OS, čímž se povolí spouštění více aplikací.

To však také otevírá dveře malware a pirátství, čemuž bylo zabráněno základním bezpečnostním systémem nastaveným Apple. Současně Apple podepisuje software v iTunes nezbytným certifikačním mechanismem, který znamená že iPhone uživatelé budou moci běhat více aplikací z App Storu bez obav, že by je jejich software sledoval, zobrazovala se nevyžádaná reklama a odesílal spam.

Ostatní platformy nevyžadují tak rigidní bezpečnost pro softwarové tituly. Android dovoluje uživatelů instalovat aplikaci z jakéhokoliv zdroj, tedy něco co by mohlo sloužit jako pozvání pro hackery, pokud platforma získá dostatečný podíl na trhu.

Notifikace proklestili cestu multitaskingu

Místo  toho, aby Apple okamžitě přešel na multitasking prostředí iPhone, Apple zavedl systém Push notifikací, aby dovolil třetím aplikacím odpovídat na vnější aktualizace (jako třeba příchozí zprávu nebo upozornění v novinách) i když aplikace samotná aktuálně neběží.

Společnost pracovala na úpravě tohoto mechanismu před přesunem k plně multitaskovému modelu, což znamená že současné aplikace s podporou notifikací nemusí být nezbytně spouštěny na pozadí, ale mohou pouze čekat na aktualizace. Kromě toho, aplikace které běží na pozadí budou vyžadovat menší výkon a méně napájení než na jiných platformách, protože notifikační mechanismus je efektivnější, než aby každá aplikace se dotazovala vzdáleného serveru na vlastní aktualizace.

Například BlackBerry OS dlouho nabízel podporu multitaskingu pro aplikace, ale společnost se teprve nedávno rozhodla otevřít push službu výrobcům třetích stran. Výsledkem je, že většina BlackBerry aplikací jsou navrženy na použití neefektivního řešení místo toho, aby používaly systémový push messaging.

Google neposkytuje žádný standardní mechanismus pro push metodu na Androidu, čímž nutí vývojáře, aby přišli s vlastní podporou. Zatímco Microsoft plánuje krok zpět u Windows Phone 7, když ruší současnou podporu multitaskingu pro aplikace třetích stran ve Windows Mobile, aby přinesl model navržený po iPhone OS 2.O.

Poslat iPhone OS 4.0 bude podporovat multitasking pomocí rozhraní podobné Expose na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License