iPad dohání Kindle

iPad dohání Kindle

Ačkoliv je Amazon Kindle považována za excelentní čtečku elektronických knih a poslední verze se prodává za 150 dolarů, iPad s cenou 499 dolarů (v přepočtu 9 550 Kč) je poptáván více než Kindle a začíná tak ohrožovat vedoucí postavení Amazon Kindle na trhu.

Množství majitelů iPadů se zdvojnásobilo od srpna do listopadu z 16 % do 32 %. Procento majitelů čteček elektronických knih, které vlastní Kindle spadlo o 15 procentních bodů až na 47 %. Vzhledem k tomu, že 5 % vlastní zařízení Sony a 4 % vlastní Nook, je zřejmé, že Amazon a Apple bojují o většinu uživatelů, kteří čtou knihy v elektronické podobě.

Ačkoliv je obrazovka s elektronickým inkoustem v Kindle skvělá pro čtení, výhody barevné LCD obrazovky iPadu jsou jasné, když přijde ke slovu jiný obsah. Podle studie ChangeWave, 93 % uživatelů Kindle pravidelně čte elektronické knihy, zatímco u iPadu je to jen 76 %.  Nicméně mnohem více uživatelů iPadu čte také noviny, časopisy a další online obsah. Ačkoliv se studie ChangeWave nevěnovala dalším médiím, lze očekávat že uživatelé používají iPad také pro přehrávání hudby, sledování TV a filmů a hraní her.

Ačkoliv mnoho uživatelů Kindle upřednostňují drasnějí, papíru podobný vzhled obrazovky a vítají "jednoúčelové" zaměření před dalšími věcmi jako jsou emaily či Twitter. Ale podle všeho schopnost iPadu zvládnout větší množství úloh je větší výhodou, dokonce i mezi těmi, kteří hledají zařízení pro čtení. Během vánočních nákupů 42 % těch, kteří hledají novou čtečku plánuje koupit iPad, zatímco jen 33 % jich plánuje koupit Kindle.

K tomu ještě napomáhá fakt, že se iPad dostává na další trhy, kromě České republiky, iPad se začíná prodávat také v Dánsku, Finsku, Maďarsku, Malajsii, Norsku, Polsku, Portugalsku, Jižní Koreji, Švédsku a Taiwanu.

Jen pro srovnání ceny iPadů v ČR:

Poslat iPad dohání Kindle na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License