WebKit dostává podporu pro GPU akcelerované 3D pomocí WebGL

WebKit dostává podporu pro GPU akcelerované 3D pomocí WebGL

Návrháři WebKitu přidávají podporu pro WebGL, nové API určené pro hardwarově akcelerovanou 3D grafiku ve webovém prohlížeči bez použití zvláštního pluginu.

Podle zprávy zveřejněné na blogu Wolfire, WebGL poskytuje HTML5 hardwarově akcelerované 3D renderovací funkce přidání JavaScript vazby na OpenGL ES 2.0, což umožňuje vývojářům prezentovat 3D scény a modely, které využívají plnou nativní sílu klientského grafického hardware.

Otevřená Web-GL specifikace nezatížená licencemi je administrována Khronos Group, stejná organizace spravuje OpenGL a nový OpenCL API pro využívání grafického procesoru nejen pro grafiku.

Díky schopnosti renderovat bohatý 3D obsah na webu bez nutnosti používat proprietární pluginy jako Adobe Flash nebo Silverlight od Microsoftu znamená, že jakékoliv zařízení vyhovující stnadardu může být využíváno herními vývojáři na webu od desktopového prohlížeče až po mobilní zařízení jako iPhone. Technologie může být také využit pro animaci komplexní navigace a vizualizace dat.

Začátkem léta, WebKit získal podporu pro CSS 3D transformace, které dovolují vývojářům umisťovat prvky stránky do 3D prostoru. Apple rychle přidal podporu pro tuto funkci v iPhone 2.0 a Safari 4.0.

Podpora pro WebGL hardwarově akcelerovaný 3D rendering bude využita v desktopových a mobilních verzích Safari během příštích měsíců, otevírá tak nový potenciál pro růst sofistikovaných web aplikací a bohatého obsahu. Veřejné vypuštění WebGL je plánováno na první polovinu roku 2010.

Google, Mozilla, Opera a různí výrobci GPU se spojili a podporují pokročilou 3D web grafiku s použitím otevřených standard, staví na podpoře portfolia technologických specifikací skupiny Khronos.

Poslat WebKit dostává podporu pro GPU akcelerované 3D pomocí WebGL na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License