Vývojáři si mohou oddechnout, Sandbox bude povinný až od 1. června 2012

Vývojáři si mohou oddechnout, Sandbox bude povinný až od 1. června 2012

Řada vývojářů si může oddechnout, protože Apple opět posunul termín z 1. března na 1. června 2012, kdy bude vyžadovat po aplikacích v Mac App Storu, aby používali Sandbox. Ačkoliv myšlenka Sandboxu je velmi přínosná a v principu ji lze jen podporovat (je podobná SE Linuxu), s její implementací mají vývojáři řadu nepříjemných komplikací. Apple se snaží připomínky vývojářů řešit a tak již poněkolikáté odkládá požadavek Sandboxu, dokud se mu nepodaří vylepšit jeho design.

John Siracusa hezky popsal Sandbox při recenzi Lva:

"Spouštěním aplikace v Sandboxu se minimalizuje škoda, která by mohla vzniknout, pokud by byla aplikace upravena malwarem. Sandboxovaná aplikace se dobrovolně vzdává práva na řadu věcí, na které má běžný proces práva. Například běžná aplikace spuštěná uživatelem má možnost mazat každý soubor vlastněný uživatelem. Pochopitelně to však slušná aplikace nedělá. V případě, že však bude kompromitována, může být přinucena udělat něco desktruktivního."

Problém je však v tom, že Sandbox znemožňuje vstupovat do Sandboxu jiných aplikací. To pro některé aplikace nemusí být problém, ale funkce některých aplikací, jako například BBEditu mohou být omezeny - například nebude možné provádět hledání a změnu textu ve více souborech najednou atp.

Je jen dobře, že Apple komunikuje s vývojáři a řeší s nimi tyto problémy a tak lze i brát toto posunutí termínu. Jde o to, poskytnou více času nejen vývojářům se seznámením s novými prvky Sandboxu (Mac OS X 10.7.3 přidal možnost omezit práci s FireWire či FaceTime kamerou), ale také umožnil Apple získat další data od vývojářů a připravit tak řešení, které je dobré pro vývojáře i pro běžného uživatele.

Bohužel i přes všechnu práci, kterou Apple na Sandboxu udělal, je tato technologie dosud v plenkách a v operačním systému se používá jen u těch aplikací, kde je její implementace relativně jednoduchá. A v tomto má máslo na hlavě také Apple. Například vůbec nevyřešil, jak se budou chovat unixové aplikace (sed, grep).

Poslat Vývojáři si mohou oddechnout, Sandbox bude povinný až od 1. června 2012 na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License