Vývojář X264 tvrdí že nový video formát Googlu - WebM je chaos

Vývojář X264 tvrdí že nový video formát Googlu - WebM je chaos

Když Google oznamoval WebM, nový standard pro kódování filmu, který je na rozdíl od dosud používaného H.264 skutečně otevřený (o tom se již psalo ve článku Odpověď otevřeného software na Jobsovy úvahy o Flashi ). Otázkou je, co se bude s tímto formátem dít dále. Možností je několik.

Kvůli hrozbě patentových sporů se asi málo který výrobce komerčního systému bude snažit implementovat tento formát do systému. Málokterý, prakticky mluvíme o Microsoftu, Apple a Nokii coby zástupce Symbianu. Tím jsme prakticky pokryli 90 % trhu pro současný video formát H.264.

Microsoft se již nechal slyšet, že jeho podpora bude spočívat v tom, že nebude bránit uživatelům, aby si jej instalovali. Apple se tradičně k nepublikovaným věcem nevyjadřuje a vzhledem k současné rivalitě mezi Google a Apple to na nějakou snadnou adopci nevypadá. Konečně je tu Nokia se Symbianem, která neví jak pokračovat dál (alespoň takový je můj dojem) a u ní je možné vše.

Teoreticky je také možné, že se Google rozhodne k razantnímu kroku a kompletně zatrhne zobrazování videí pomocí H.264 formátu na youtube a vynutí si instalaci příslušných doplňků pro WebM. Tím by však zcela zrušil, alespoň na nějakou dobu, možnost dívat se na youtube přes mobilní zařízení.

Mezitím se trochu pracovali na reverze inženýringu kodeků. Sorenson Video 3 formát je podle toho upravená verze H.264, zatímco Windows Media kodek Microsoftu publikovaný pod jménem VC-1 je také derivátem MPEG standardu. Jason Garrett-Glaser (známý pod přezdívkou Dark Shikari), nezávislý vývojář pracující na x264 open source projektu (který kóduje H.264 video) objevil stejnou věc o kodeku VP8, označovaném jako WebM. Garrett-Glaser tvrdí, že "se mu podařilo získat přístup k VP8 specifikaci, software a zdrojovým kódům před oficiálním vypuštěním, takže byl schopen provést detailní technickou analýzu v době oficiálního vypuštění."

Problém má hned tři body:

  • Jak dobrá je VP8 specifikace (tedy publikované vysvětlení, jak by měla technologie fungovat)
  • Jak dobrá je její implementace (jak má fungovat kód)
  • A jestli je VP8 bezpečný z hlediska patentových sporů

Specifikací Google podle Garretta-Glasera rozumí "Kopy-pastovaný zdrojový kód". Garrett-Glasser ve specifikaci našel nejen běžný zdrojový kód, ale i speciální řešení specifických problémů v jazyce C. Garrett-Glasser k tomu říká, že okopírovaný kód v C není specifikace a dále říká: "Mohl jsem si stěžovat na H.264 specifikaci, že je příliš rozsáhlá, ale je alespoň precizní. VP8 specifikace je nepřesná, nejasná, krátká a ponechává větší část formátu velmi vágně popsanou. Některé části dokonce specificky odmítají kompletně popsat celou funkci. Nikdo tak nemá šanci napsat dekodér pouze pomocí této specifikaci."

Implementace specifikace není o moc lepší než vlastní specifikace formátu. Komentátoři Google tvrdí, že Google zejména publikoval kód, bez snahy ho udělat kvalitní nebo snadno použitelný v naději, že open source komunita kód opraví. Takto to bohužel nefunguje. Komunitě trvalo 6 let, než opravila kód Theory (Ogg Theora je open source video formát). Podobně se zachovala i Mozilla u Netscape Communicatoru a výsledkem bylo kompletní zborcení tohoto software, takže byl nakonec celý přepsán.

Podle Garretta-Glasera "VP8 specifikace bude jen o trochu lepší než základní profil H.264 a VC-1, není ani trochu v pozici, aby soupeřila s hlavním nebo velkým profilem H.264." (H.264 má několik profilů, které fungují jako zvláštní kodér. Základní profil se používá pro web a mobilní aplikace, hlavní je určen pro Televizi ve standardním rozlišení a velký je pak určen pro vysoká rozlišení jako např. Blue-Ray). Garrette dále tvrdí:

  • VP8 jako kodér je ve smyslu vizuální kvality někde mezi Xvid a VC-1, což může být vylepšeno, ale nikoliv konvenčními prostředky
  • VP8 jako dekodér je dokonce pomalejší než ffmpeg H.264, zde se asi přílišného vylepšení nedočkáme
  • VP8 kopíruje příliš mnoho z H.264. Příliš mnoho na to, aby s tím mohl být někdo spokojený, ať již tvrdí kdokoliv, že se patentových sporů nemusí obávat
  • VP8 dosud není připraveno, specifikací je jen řada C kódu, rozhraní kodéru postrádá funkce a obsahuje chyby.
Poslat Vývojář X264 tvrdí že nový video formát Googlu - WebM je chaos na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License