Víte něco o Sněžném Levhartovi?

Víte něco o Sněžném Levhartovi?

Myslím, že tento článek se tady měl objevit již mnohem dříve, nicméně lepší pozdě, nežli později...

Levhart Sněžný, alias Irbis Horský, alias Panthera uncia (Schreber) je kočka s čeledi kočkovití (Felidae), řádu šelmy (Carnivora), třídy Savci (Mammalia), kmenu Strunatci (Chordata). Jak již je z popisu zřejmé, nebude se jednat o popis systému Mac OS X, ale o biologickém druhu Levharta Sněžného, mimochodem jednom z nejvíce ohrožených druhů na planetě. Patří do stejné kategorie ohrožených druhů jako například panda či albatros. Hovoří se o tom, že Irbisů hoských je na světě mezi 3 500 - 7 000 kusy. Důvodem pro takto divoký odhadu je nepřístupnost terénu, které Irbis obývá, takže je jen velmi zřídka k vidění. Okolo 600 kusů je v zoo po celém světě.

Tělo i s ocasem dosahuje délky 180 - 220 cm, z čehož na ocas připadá 80 - 100 cm. Dospělý irbis může vážit 30 - 70 kg, samci jsou mohutnější než samice.

Od ostatních velkých koček se liší mnoha znaky. Nápadné jsou dlouhé zadní končetiny, uzpůsobené ke skákání a velmi dlouhý ocas. Typická je široce stavěná lebka s klenutým čelem. Prostorná nosní dutina je přizpůsobením k vysokohorským podmínkám a pomáhá mu ohřívat vdechovaný studený vzduch. Zbarvení srsti je světlé, žlutošedé až světle okrově šedomodré. Kresba je černá tvořená okrouhlými plnými skvrnami a prázdnými rozetami. Srst je velmi dlouhá, v zimě dosahuje délky až 6 cm, v létě do 4 cm, osrstěné jsou i tlapy.

V poměrně chudých horských podmínkách mají jeho teritoria rozlohu až několik set km2, někdy se uvádí i více než 1000 km2. Obývá hory ve výškách 2000-4000 m n.m., v zimě sestupuje i mnohem níže, kdežto v létě není neobvyklé jej zastihnou až v 6000 m n.m. Je známý svými akrobatickými skoky, kterým se nemůže rovnat žádná jiná velká kočka. Dokáže překonat kolmé skalní stěny jen po několika výčnělcích. O jeho chování v přírodě není příliš mnoho informací. Na lov se vydává především v noci. Ve dne se ukrývá v křovinách, skalních rozsedlinách nebo jeskyních. Kořist uchvacuje ze zálohy, kde na ni číhá na příhodném místě nebo se k ní blíží plížením a v konečné fázi ji napadne dlouhým skokem. Loví převážně horské kozy a ovce, tahry, kozorožce, kabary, sviště, větší ptáky, divoká prasata a menší druhy savců. V nouzi se spokojí i s hlodavci nebo napadá domácí zvířata. Člověka napadne jen ve výjimečných případech, kdy se cítí ohrožený. Jinak se mu raději vyhne a případy lidožroutů nejsou známé. Svá teritoria označuje především močí. K páření dochází v jarních měsících, samice je březí 90 – 103 dnů. Nejčastěji rodí v dubnu až červnu 2 – 3 mláďata, jen výjimečně jich může být až 5.

Obývá vysoké hory Střední Asie, najdeme jej v Himálajích, Pamíru, Altaji a Ťan-Šanu. Žije tedy od břehů Bajkalu až po Mongolsko, Nepál a Tibet.

Na ochranu irbise se zaměřily primárně dvě společnosti - Snow Leopard Trust, která byla založena v roce 1981 a je vedoucí autoritou na studii a ochranu irbise. S velkým množství lidí,rozprostřených v pěti velkých zemích, kde Irbis žije se nadace pokouší udělat změny na národní úrovni. V roce 2008 nadace začala dlouhodobý výzkumný projekt, který má za cíl zjistit problémy se kterými se Iribis setkává pmocí studia jeho chování.

Na krátkodobých pozorováních se podílí několik Mongolských společností (V Mongolsku je druhá největší populace Irbise) a začíná pilotní program v Číně, kde je největší populace Irbise. Dlouhodobým cílem nadace je pomoci Irbisovi dosáhnout zdravé a samoudržitelné pupulace ve volné přírodě.

Další skupinou, která se zabývá záchranou Irbise je Snow Leopard Conservancy. Tato nadace se zaměřuje na vylepšení horského ekosystému v místě výskytu sněžného levharta. Motto této nadace je "nalézt cesty pro lokální lidi aby získali odvahu žít s velkými predátory".

 

Poslat Víte něco o Sněžném Levhartovi? na facebook
Publikováno 12.10.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License