Velká recenze iPadu: 2. část

Velká recenze iPadu: 2. část

Stánky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

iPad hardware: tělo

iPad je typickým zástupcem současných produktů Apple: minimální křivky, pár viditelných tlačítek a přepínačů a stejně jako iPhone, nemá žádné jiné porty kromě standardního Dock Conektoru.

Zatímco je obecně popisován jako "velký iPod Touch", iPad ve skutečnosti vypadá spíše jako malý MacBook. Používá stejnou jasnou LCD obrazovky jako nové MacBooky Pro s IPS technologií pro přesné barvy a extrémně široké zobrazitelné úhly. nechybí ani stejné černé, matné, široké okraje okolo displeje.

Jsou zde čtyři fyzické tlačítka: Tlačítko Home a Power, ovládání hlasitosti a uzamykání změny orientace obrazovky. To je vítaná změna oproti současným iPhonům a iPodům touch i když je jen v software.

Nechybí ani jack pro sluchátka s podporou iPhone/MacBook integrovaných mikrofonů a dálkového ovládání (ačkoliv nic z toho není přibaleno), stejně jako vestavěný mikrofon a slušný (i když mono) reproduktor, který přehrává audio dostatečně pro film nebo video hru.

Jeho váha (0,68 kg) není zanedbatelná, ačkoliv je lehčí než celá řada Tablet PC, které přišly před ním (a pravděpodobně přijdou i po něm). Většinou jsou jiné tablety dvakrát těžší.

Zadní část hliníkového těla používá stejnou konstrukci, jako Apple představil u MacBook Air. To dává zařízení velmi silný pocit kvality a stability.

Na rozdíl od iPhone, který se hned zahřeje po přijetí 3G hovoru nebo MacBooku, který hrozí že při plném vytížení vám uvaří nohy, u iPadu nic takového nebylo. Žádná známka teploty nebyla zřejmá jak v zadní části, tak v přední časti nového iPadu. iPad je chladnější než okurka.

Na produkt verze 1.0 má iPad fenomenální konstrukci, design a zanechává výborný dojem. Samozřejmě, je třeba podotknout, že se ve skutečnosti nejedná o produkt verze 1.0, ale o sérii vylepšení současných produktů Apple od iPhone OS až po MacBook.

iPad hardware: baterie

Díky relativně velkému množství místa za velkou oobrazovkou, iPad může mít větší sadu baterií, které mají 5,5x vyšší kapacitu než iPhone. A tak i přes velký a jasný displej se chová zařízení velmi efektivně k napájení.

Zatímco stolní operační systémy mají řadu technologií pro úsporu energie, aby mohli pracovat na přenosných počítačích. iPhone OS byl postaven od začátku tak, aby potřeboval co nejméně energie. To poskytuje iPadu silnou startovací pozici pro efektivní využívání baterie nad netbooky s Windows XP/Vista/7.

Stejně jako vše ostatní, co Apple prodává ani iPad nemá vyměnitelnou baterie (alespoň ne běžným uživatelem). Avšak je zde celá řada externích rozšíření baterií a napájecích zařízení, které pracují s velkou instalovanou základnou zařízení s iPod konektorem a mnoho z nich bude s iPadem fungovat.

Zařízení však potřebuje více proudu pro nabíjení (a nabíjí se rychle) než vyžaduje iPhone. To je důvod, proč se prodává s větším 10W adaptérem. Může také hlásit "Nenabíjí se" (Not charging) pokud jej dáte do USB portu na Macovi nebo PC.

Tato zpráva, která je viditelná pouze se zapnutou obrazovkou znamená, že zařízení má dostatek energie pro rozsvícení displeje ale ne dost energie pro nabíjení baterie. Pokud vypnete obrazovku, může být zařízení nabíjeno z USB pokud port podporuje "High Power" specifikaci, která nabízí 5W. Samozřejmě bude vždy rychlejší, pokud použijete nabíječku dodávanou z iPadem.

Podle množství recenzentů, zařízení vydrží v provozu 11 - 12 hodin při přehrávání filmů, dokonce i bez vypínání/tlumení obrazovky.

iPad hardware: klávesnice

Ve srovnání se současným iPhone nebo iPodem Touch, iPad a jeho iPhone 3.2 firmware nabízí virtuální klávesnici, která je výrazně lepší, ačkoliv ti co jsou zvyklí na fyzickou klávesnici budou stále proti.

Důvodem, proč je klávesnice u iPadu lepší je hlavně větší velikost kláves. Jsou však stále virtuální, proto se musíte dívat na klávesnici, když píšete. To je v pořádku, pokud píše jeden či dva odstavce, ale asi nebudete chtít psát dlouhé dokumenty. Přechod z klávesnice iPadu na iPhone byl velmi bolestivý.

V portrait režimu, virtuální klávesnice iPadu zabírá mnohem méně místa než u iPhone (v poměru), avšak v horizontální poloze je poměr téměř totožný.

Aby iPad zdůraznil užitečnost virtuální klávesnice, iPad aplikace mohou nastavit vlastní klávesnici která je vhodná pro specifické úlohy, jako například ty, které jsou umístěné v aplikaci Numbers, které se pak mění podle typu buňky, zda se jedná o text, datum, vzorec nebo číslo.

Apple také rozšířil nabídku iPhone OS při kopírování a vkládání textu o nové funkce jako jsou zobrazení definice slovy či nahrazení slova s podobným ze systémového slovníku. (funkce jsou specifické pro každou aplikaci).

Se zapnutou korekturou textu, slova která jsou špatně napsaná jsou červeně podtržená a dotykem na slovo se rozbalí nabídka s nabídkou slov. Automatická korekce slov v iPhone OS funguje také.

Největší novinkou pro iPad klávesnici je, že můžete připojit jakoukoliv Bluetooth klávesnici nebo speciální Dock Connector klávesnici, kterou Apple prodává, která se integruje do stojánku Doku.

Možnost psát na konvenční klávesnici vytváří z iPadu vážnou náhradu za plnohodnotný notebook pro práci na textech při jízdě vlakem nebo letadlem.

Kromě toho, že můžete pracovat s očima na obrazovce, externí klávesnice umožňuje nastavování jasu, hlasitosti, ovládání přehrávání hudby a videa, výběr textu (pomocí kláves shift a šipek, případně shift-alt-šipek či shift-jablíčko-šipek).

Extzerní klávesa je skvělá, protože můžete využít řady klávesových zkratek, včetně jablíčko-X/C/V pro vyjmutí/kopírování/vložení či kláves Jablíčko-Z a Jablíčko-shift-Z pro odvolání operace. Je však třeba upozornit, že ne všechny úkoly mají definovanou klávesovou zkratku. Například Pages nepodporuje zkratky pro nastavení tučného písma či kurzívy.

Jestliže označíte text z klávesnice, není možné občas klepnout na obrazovku k vybrání operace (například kopírování). Dotyk na obrazovku často resetuje označení. Jinými slovy, pokud potřebujete vybrat text z klávesnice, musíte akci provést také z klávesnice nebo musíte vždy použít dotykovou obrazovku. Oba způsoby není možné kombinovat.

Vypadá to na systémovou chybu, protože v některých aplikacích (jako Mail, ale nikoliv v Pages), pokud vyberete vše (Jablíčko-A), zobrazí se tlačítko Vyjmout/Kopírovat/Vložit, zatímco v jiných aplikacích klepnutí na dotykovou obrazovku zruší označení textu.

Pokud s iPadem spárujete Bluetooth klávesnici, iPad přestane zobrazovat virtuální klávesnici. Pro změnu tohoto chování je nutné vypnout externí klávesnici. Virtuální klávesnici můžete zobrazit, pokud zmáčknete funkční klávesu (klávesnice před iPadem to provedou, pokud zmáčknete klávesu vysunout. Klávesnice pro iPadem mají specielně označené tlačítko zobrazit/skrýt virtuální klávesnici)

iPad klávesnice má také tlačítka pro Home, zamykání obrazovky, spuštění Spotlight hledání či Picture Frame režimu. Autor článku Apple Insider nepřišel na to, jak spustit tyto funkce pomocí běžné Bluetooth klávesnice.

Pokud to nebylo dostatečně zdůrazněno, možnost provádět funkce kopírovat/vložit/zpět z externí klávesnice otevírá iPad zcela jiným možnostem oproti klasickým iPhone OS zařízením.

Je dobré vědět, že Apple vyhradil tento trik na začátek pouze pro iPad, k dispozici bude i pro další mobilní zařízení s iPhone OS 4.0, až tato věc přestane být žhavou novinkou.

Pokračování ve článku: Velká recenze iPadu: 3. část

Poslat Velká recenze iPadu: 2. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License