Válka Apple versus Google v plném proudu, jen v jiné lize

Válka Apple versus Google v plném proudu, jen v jiné lize

Když jsem hledal o čem dnes psát, zaujalo mne několik článků. Nejvíce však spekulace o tom, že Apple nabídl společnosti ARM, že jej za 8 miliard dolarů koupí. Chvíli před tím, se mluví o tom, že Google koupil malou "tajnou" společnost, kterou vedou bývalí zaměstnance P.A.Semi, kteří odešli od Apple. Zní to jako protimluv, ale uvědomme si, že Apple P.A. Semi koupil a její čipy používá i v iPadu. Jedná se o strategickou akvizici. Je zřejmé, že mezi hodnotami této společnosti, jsou také lidé, které tyto čipy navrhují. Ti od Apple odešli (tedy ne všichni) a založili vlastní společnost, která byla polknuta Googlem.

A zde nastupuje protiakce Apple. Jak již bylo zmíněno výše, Apple prý nabídl ARM 8 miliard dolarů. Z jeho hlediska je to velmi strategický tah, podle některých médií tím dokáže ovlivnit, kdo bude mít k dispozici tento procesor. Osobně se domnívám, že pokud by tuto společnost koupil jen kvůli tomuto důvodu, procesor ARM by skončil. Každý výrobce by se začal bát, že se Apple rozhodne, že mu nebude prodávat čip a během několika málo let by jediná zařízení s ARM procesorem bylo u Apple. To by prodražilo jeho vývoj (samozřejmě za předpokladu, že by Apple nenahradil všechna zařízení s ARM procesorem svými produkty a neměl na trhu 100% podíl) a procesor by skončil stejně jako PowerPC platforma.

Na druhou stranu, tento procesor by pak nedostal Google, pro kterého je tento procesor stěžejní komponentou pro Android. Ale podle mne by nebyl tak velký problém přesunout se více k platformě Atomu, což by jen nahrálo Intelu a zvětšilo konkurenční tlaky na iPhone a iPad.

Osobně si myslím, že Apple neplánuje převzetí společnosti ARM, nicméně zcela jistě se bude chtít podílet na provozu této firmy a bude do ní investovat. U Apple to není tak neobvyklé. Svého času investoval například i do Adobe v době, kdy Adobe byla malá společnost, která dodávala PostScript. A abychom nešli do takové historie, Apple investoval také do společností vyrábějící flash čipy (např. Samsung) a další. Tímto způsobem zajišťuje, že bude mít informace o dějích "uvnitř" svých dodavatelů a plynulý přísun součástek, které potřebuje.

Nicméně snaha Apple o vytvoření vlastního procesoru není nijak stará, zkoušel to již sám (Aquarius), ale zkoušel to i ve skupině firem. Bohužel ani jedno nevedlo ke kýženému cíli. Apple však přiznal, že má velké množství hotovosti připravené pro investice. Tim Cook také při představování výsledků hospodaření Apple prohlásil, že "Mnoho z nás miluje tento produkt (iPhone), používá jej, a stále si myslíme, že pokud je zde něco zajímavého, budeme do toho investovat."

Poslat Válka Apple versus Google v plném proudu, jen v jiné lize na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License