V linuxu se objevuje zázračný patch

V linuxu se objevuje zázračný patch

Linux Torvalds oznámil velké vylepšení, ve smyslu jeho významu pro operační systém, který momentálně prochází revizemi. Předpokládá se, že pokud bude úspěšné, dostane se do jádra 2.6.38 a některé distribuce je pravděpodobně zpětně implementují do starších jader. Zmiňované vylepšení však není nijak velké. Jedná se o 234 řádků, které nahrazuje 9 řádků v kódu. Nicméně jedná se o zásadní místo - plánovač úloh. Výsledkem je až 10x vyšší výkon při více souběžných úlohách. O co jde?

Mike Galbraith přišel s úpravou plánovače úloh.(Patch dostal jméno "sched: autogroup") Plánovač úloh v multitaskovém operačním systému má na starosti plány, jak která úloha bude využívat hardwarové zdroje počítače. Právě plánovač úloh rozhoduje o tom, zda například Photoshop bude zmenšovat obrázek a nebo upřednostní jinou část systému a umožní například načtení stránky z internetu. Plánovač úloh tyto úlohy povoluje na velmi krátkou dobu a proto to z hlediska uživatele vypadá, jako by se obě úlohy prováděly současně. To však může být pravda pouze u víceprocesorových strojů a i tehdy je množství úloh prováděných současně limitován počtem procesorů.

Mika Galbraitha však napadla myšlenka, že by upřednostnil ty úlohy, které provádí uživatel na terminálu (což není příliš nová myšlenka), ale navíc rozdělil úlohy podle toho jaký terminál úlohy používají. Dynamické vytváření skupin na základě používaného terminálu pak umožňuje lepší spolupráci mezi procesy a snižuje tak latenci (= zvyšuje schopnost systému odpovědět na příkaz) až 10x. V průměru lze však zvýšit rychlost odpovědí systému až 60x na desktopovém systému.

Na YouTube se také objevily dvě videa, které demonstrují jak se choval systém před aplikací patche a jak se choval po aplikaci patche.

Poslat V linuxu se objevuje zázračný patch na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License