Uvnitř Snow Leoparda: Podpora Exchange

Uvnitř Snow Leoparda: Podpora Exchange

Nadšenci Windows rádi ukazují na podporu Exchange v iPhonu a Snow Leopardu jako uznání Microsoftu ve vedení na serverovém trhu. Z druhého úhlu pohledu, Apple omezuje závislost na klientském software Microsoftu, oslabuje schopnost Microsoftu poukazovat na nabídku Maců na účet Apple.

Uvedení Exchange klientů v Mac OS X 10.6

Integrovaná podopora pro Exhange, která se objevila minulý rok v iPhone 2.0 znamená, že mobilní platforma Apple nepotřebuje Outlook klienta. Nyní Snow Loeaprd může být také bez Entourage/Outlooku díky vylepšené vestavěné podpoře Exhange v Mailu, AddressBooku a iCalu.

Microsoft odpověděl oznámením, že připravuje skutečnou (avšak stále ořezanou) verzi Outlooku pro Maca, po deseti letech kdy nabízel enterprise uživatelům Mac pouze Entourage. Snahy Microsoftu získat zpět Macovské klienty mohou přijtí příliš pozdě aby zabránily významné erozi primárního důvodu proč společnosti by měli platit za Office pro Maca.

S iWorkem a podporou Exchange klienta ve Snow Leopardovi, mnoho uživatelů se nemusí ani zamýšlet nad nabídkami Microsoftu. Pro Microsoft bude obtížné přesvědčit Macovské uživatele, že potřebují Office po té, co přišli na vhodné alternativy, které stojí mnohem méně.

Proč je tak důležitý klient

Snow Loepard a Iphone nyní poskytují vlastní klientskou vrstvu pro přístup k Exchange Serveru, Apple může nabízet svým uživatelům alternativí přístup k jiným serverovým produktů od vlastního MobileMe přes nabídky Snow Leopard Serveru až po webové služby Google a Yahoo. To efektivně mění pozici Microsoftu z přímého prodejce na dealera, který musí spolupracovat s Apple jako prostředník.

Před deseti lety, Apple byl v této pozici s prodejem hardware. Obtížně přesvědčloval Sears, CompUSA a další obchodníky aby prodávali Macy, ale tito obchodníci také prodávali generická PC. Protože měli více peněz z prodeje generických PC, měli velmi málo zájmu na agresivním prodeji Maců. Vlastní obchody Apple tento problém vyřešili tím, že společnost mohla oslovit lidi přímo.

V softwarové části trhu, Microsoft dlouho zná důležitost vlastnění koncovových zákazníků. Pracoval velmi těžce aby nahradil Netscape prohlížeč koncem 90tých let, ne protože by viděl příležitost vydělat peníze vytvářením prohlížeče, ale protože věděl, že poku dbude kontrolovat klineta, může nastavit proprietární požadavky na specifický web server. To je co chtěl Netscape udělat v naději, že získá více peněz prodejem Netscape web serveru. Microsoft převzal kontrolu nad klienty s Internet Explorerem a pak začal svazovat IE klienty s vlastním IIS serverem s funkcemi, které dávaly společnostem důvod koupit si serverový software od Microsoftu.

Tím jak Apple převzal klientskou část Exchange, získal výhodu na trhu. Hlavním a nejdůležitějším výsledkem vylepšení podpory spolupráce s Exchange serverem je, že manažeři přestali mít důvod nekupovat Macy. Za druhé, otevírá pozornost klientů k Apple a Apple tak může přijít s vlastním serverovým řešením, včetně MobileMe pro individuální uživatele a Snow Leopard Server pro firmy. Společně s podporou Exhange Serveru, Apple přináší integrovanou podporu ve vlastních alternativách Exchnage v MobileMe a Snow Leopard Serveru s vylepšenými Dovecot email službami, Address Book Serverm, iCal Serverem a novou Mobile Access secure gateway a Push Notifikačním serverem.

Dvě mouchy jednou ranou

Podpora Exchange a reklama vlastních alternativ k Exchange jsou dvě strany téže mince (obě používají stejné technologie), Apple postavil původní podporu pro Exchange na WebDAV, open specifikaci, kterou Microsoft podporuje v Exchange Serveru jako cestu pro doručování zpráv mobilním klientům.

Nicméně, Microsoft se posunul daleko z cesty otevřené WebDAV specifikace a brání se tím, že používá vlastní proprietární Exchange Web Services protokol s použitím SOAP a XML aby docílil věci, které nebyly možné se samotným WebDAV.

Na druhou stranu strategie Apple byla poskytovat tyto službu v součinnosti s open source komunitou v rozšíření WebDAVu. Takto přišli CalDAV, rozšíření WebDAV implementace v Leopardím iCal Serveru a pokračuje s CardDAV, podobně otevřeným standardem pro kontaktní informace ve WebDAVu.

Aby Apple udržel krok s měnící se strategií Microsoftu, Apple vyvinul různé snahy při vytváření Exchange podpory pro své klienty. Pro iPhone Apple licencoval práva na implementaci kompatibilního Exchange Active Sync Exchange Serverem, nelicencoval si žádný Exchange Active Sync software od Microsoftu, Apple vytvořil vlastní iPhone a Snow Leopard software, který komunikuje s Exchange Serverem.

Apple aktualizoval klientské aplikace ve Snow Leopardovi aby se připojovaly k Exchangi, včetně Mail, Address Booku, iCalu, používá WebDAV pro komunikaci s vlastními aplikacemi ve Snow Leopard Serveru. Protože Microsoft podporuje pouze nový Exchange Web Services API pod Exchange 2007, podpora Snow Leoparda v Exchangi vyžaduje moderní verzi Exchange Serveru. EAS u iPhone podporuje starší verze, včetně Exchange 2003.

Protože Apple vydělává peníze téměř exkluzivně z prodeje hardware, otevřel vlastní Snow Leopard Server aplikace, Address Book Server, iCal Server jako open source Darwin servery, které mohou být překompilovány pro Linux. To znamená že Apple dává oba jak klienty (Macovským uživatelů) tak servery (komunitě) aby podpořil otevřené standardy v messagingu a spolupráci. Tento dar velmi dobře pomáhá Apple prodávat Macy.

Díky snahám o podporu širokého spektra formátů, včetně podpory Exchange serverů, profitují uživatelé dokoncei ti, kteří Exchange nepoužívají. Apple investoval mnoho práce ve vytváření klientů přátelských pro Exchange také vylepšil některé funkce dostupné přes MobileMe, Snow Leopard Serveru a dokonce také i pro další služby třetích stran jako Google a Yahoo.

Applovský App Store model

Vypadá to jako známá strategie, protože Apple dělá něco podobného pro iPhone, vytváří spravovaný trh pro vývojáře třetích stran, pokud podporují trh Apple. Cílem Applovského iPhone App Storu je podpora a asistence malým vývojářům ve vytváření kvalitních, dobře vypadajících aplikací které jsou prodávány za nízké ceny ve velkém množství. Tato strategie "spravovaného trhu" pracovala mnohem lépe než "laissez faire" konvenční Mac Platforma třetích stran, která vznikla začátkem 80tých let, kde vývojáři nastavovali ceny relativně vysoko, bez ochrany vůči pirátům a bez kontroly kvality a jednou silou ,která nutila být software konzistentní byl vzhled a chuť zákazníků kupujících software pro Maca.

Microsoft odvedl lepší práci při podpoře vývojářů na DOS a Windows platformách, ale také požadoval méně od svých vývojářů což způsobilo směs aplikací třetích stran. Software, který byl často drahý, obsahoval chyby a byl zatížen zastaralým přístupem a téměř vždy nekonzistentní a neelegantní. Linuxová komunita, společně s novým Androidem od Google, nabídla ještě méně ve smyslu minimálních standardů a kontroly kvality (Je třeba upozornit že se mluví o komunitě jako celku, nikoliv o jednotlivých projektech, jejichž kvalita se různí), což sice umožnilo software uvolnit zdarma, avšak často bývá nedokončen a typicky není přístupný pro někoho kdo si nechce hrát a potřebuje rychle pracovat. Ačkoliv existují velmi dobré open source klientské aplikace, nebyla dosud možně je finančně dotáhnout.

Úspěch iPhone App Store je dobrý jak pro vývojáře, tak pro uživatele založením soutěživého trhu postaveném na meritokracii. Podpora Exchange ve Snow Leopardovi, protože otevírá stejný přístup k alternativní konkurenci vytváří podobně jako iPhone trh pro desktop messaging služby hodnocené podle přínosu, nikoliv podle postavení na trhu. To poskytne uživatelům Snow Leoparda nejen možnost mluvit s korporátními Exhange Servery, ale také umožní přistupovat k vlastním nabídkám Apple a a dalším službám třetích stran.

 

Odkazy z novinek:

Poslat Uvnitř Snow Leoparda: Podpora Exchange na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License