Uvnitř Snow Leoparda: GPU Optimalizace

Uvnitř Snow Leoparda: GPU Optimalizace

Podpora OpenGL a uvedení OpenCL jako nového standardu pro GPGPU pracují společně na oslabení snah Microsoftu o prosazení properietárního DirectX/D3D jako primárního API podporovaného hardwarovými výrobci jako AMD/ATI a NVIDIA.

Tak jak postupně platformy začínají podporovat exkluzivně pouze OpenGL, od Wii přes Playstation 3 až po iPhone, tržní síla Microsoftu namířená proti otevřených GPU standardům se snahou nahradit je vlastním řešením pouze pro Windows stále oslabuje.

Tah směrem k vyššímu využití dostupných GPU zdrojů, společně s Grand Central Dispatch architekturou pomáhá vytvořit pro vývojáře jednoduchý a transparentní systém, ale také pomáhá Apple inovovat v budoucím hardware, přidání nových akceleračních čipů do vlastního designu nebo jednoduše lepší podpory současných GPU zdrojů dostupných od současných dodavatelů.

Kam směřuje GPU

Stejně jako u přechodu na 64-bitovou architekturu, Microsoft je rozdělen snahou o přizpůsobení jednoduchých, levných netbooků a dlouhou řadou Windows XP uživatelů s novým, moderním systémem, který vlastně používá stejnou úroveň vyspělého sestavovaní grafiky, kterou Apple uvedl před deseti lety.

Podle měsíční zprávy o používaném hardware publikované Valve's Steam a obsahující údaje o cca miliónu PC uživatelů, mezi kterými byli i členové herní komunity, většina z nich měla 512MB nebo i více VRAM a lepší GPU než většina Macovských uživatelů a většina stále používá Windows XP, operační systém, který nenabízí GPU akcelerovaný uživatelský interface. Podobně pouze 17% použivaných herních systémů používá 64-bitové edice Windows, přeze všechny výhody, které tato technologie má.

Apple nejen uchopil sílu GPU v roce 1999, ale také ji aplikoval do Mac OS X Quartz systému, Microsoft neposílil svůj vlastní produkt vyspělým a moderním grafickým systém dokud se neobjevily Visty v roce 2007 a pak selhal při prodeji tohoto systému uživatelům. Dokonce i mezi Valve's Steam uživateli, kteří představují skupinu "early adopters", lidi kteří utrácejí za PC ve velkém, pouze 36 % jich běhá s Vistami, téměř tři roky po jejich vypuštění.

Na druhou stranu, většina low-end netbooků s Windows 7 nebudou mít podporu GPU, kterou Apple zvládl dát i do iPhone v roce 2007, protože většina netbooků používá stejnou architekturu jako levné PC: Intel CPU s čipsetovou grafikou. iPhone používá architekturu "System on Chip", který obsahuje ARM jádro společně s výkonnými grafickými jádry, které Apple zcela využívá pro práci s rozhraním a také pro herní grafiku.

Apple sází na GPU

Korporátní strategický expert jedené z vedoucích telefoních společnostní napsal: "Apple je prvním, který měl tento vhled na desktopové počítače ... . Windows se zasekly v staré architekůře tažené CPU, zatímco OS X přesunul velké části kódu za UI a nechal UI renderovat pomocí silných GPU původně navržených pro hry. Trvalo jim 5 let než se mocný Microsoft zmohl na adaptování OS na nový počítačový paradigmus a vypustil Visty.

Totéž se stalo v mobilních zařízeních. Konkurence Apple vytvářela OS architekturu okolo uživatelských nabídek v menu v době, kdy CPU byla hlavní výpočetní jednotkou. Efektivní využití GPU hrálo obrovskou úlohu u zařízení, která se stávála více mobilními jak rostly očekávání uživatelů. Apple je napřed jak v klasických PC tak v mobilních zařízení s rivaly jako je Microsoft či Nokia, které až v poslední době pochopili důležitost směřování pozornosti směrem na GPU pro poskytování bohatějšího a animovaného rozhraní.

To co Apple potřeboval bylo zmenšení OS X a spojení s Imagination Technologies pro vytvoření silného grafického jádro pro mobilní zařízení. Najednou mohou spuštět uživatelské rozhraní které potřebuje několikanásobně větší výpočetní výkon, než je k dispozici na tradičních mobilních platforem. Jen díky tomu, že iPhone používá GPU aby rozlousknul těžké části v kódu UI to Apple mohl zvládnout. A zbytek je historie.

Je zde dlouhý seznam věcí, které Apple udělal správně a zdrojů které měl, ale bez velkého "inertního" prostředí v mobilních operačních systémech a jeho přesunu na mobilní počítačové platformy by nemohl najednou získat tak obrovských podíl na trhu."

Sdílením technologií mezi iPhone a Macy, Apple staví na svém vedení v plném využití GPU. Snow Leopard specificky přináší bohatší, jemně animované uživatelské rozhraní a poskytuje vývojářům silné nástroje aby jim dovoli využít počítač opravdu na 100%.

 

Poslat Uvnitř Snow Leoparda: GPU Optimalizace na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License