Tablety jako iPad uspějí tam, kde MID selhaly

Tablety jako iPad uspějí tam, kde MID selhaly

Bill Gates, Jef Raskin a další si představovali počítač v tabletu, který byl budoucností v IT. Zatím se však usadil pouze v malých segmentech trhu jako elektronické čtečky, či ve specializovaných průmyslových odvětví jako stavebnictví či zdravotnická péče.

iPad od Apple se nestane vedoucím mezi tablety, ale pomůže legitimizovat cestu k novému a rychle rostoucímu trhu s mediálními tablety. Alespoň to v úterý tvrdil jeden analytik.

Analýza společnosti ABI definuje mediální tablety jako dotykové počítače s Intel X86 nebo ARM procesorem, obrazovkou mezi 5 a 11 palci, Wifi připojením a schopností zobrazovat video a hrát hry. To jim dává plnou hodnotu jako zařízení pro zábavu, alespoň to říká Jeff Orr z ABI v rozhovoru.

Mimo jiné schopnosti, jako prohlížení videa, surfování po webu, používání Facebooku či IM a čtení e-mailů bude prováděno primárně doma.

Tento drobný klíčový bod odděluje mediální tablety od většiny posledních pokusů o tablet pro zákazníky (označované jako Mobile Internet Devices, MID - tedy mobilní internetové zařízení).

Jak již jméno napovídá, MID se neúspěšně pokusil využít mobilitu bez klávesnici aby zvýšil třídu digitálních nomádů. Al eje 1 milión MID bylo prodáno minulý rok po celém světě.

ABI předpokládá, že mediální table rozšíří zaměření MID. Mediální tablety získají na popularitě ve vyspělých zemích se silným přístupem jak ke klasickému, tak bezdrátovému broadbandu a zákazníky s mentalitou "prvních průzkumníků". Přeloženo: Očekávejme nárůst jejich prodeje v U.S a Kanadě, západní Evropě, Japonsku a Jižní Koreji, ale nikde jinde.

I přes omezení na to země, ABI nepředpokládá že se prodá více než 4 milióny těchto zařízení tento rok. Číslo by však mělo narůst až na 57 miliónů v roce 2015. Avšak podle názoru analytiků, nárůst mediálních tabletů nebude kanibalizovat trh z netbooky, které budou sílit v roce 2010, až dodavatelé přijdou s počítači pod 200 nebo 150 dolarů.

Mediální tablety mohou ublížit specializovaným čtečkám jako je Kindle, avšak tento trh i s příchodem iPadu nebude mít příliš velký nárůst.

Poslat Tablety jako iPad uspějí tam, kde MID selhaly na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License