Steve Jobs nabídl nezvykle, ale efektivně iPad manažerům NYT

Steve Jobs nabídl nezvykle, ale efektivně iPad manažerům NYT

Apple zamluvil tichou recepci pro padesát manažerů New York Times, ale VIP host byl nakonec Steve Jobs.

Akce, podle zprávy časopisu New York byla zamluvena ve sklepní restauraci Pranna, která nabízí speciality jihovýchodní Asie. Restaurace se nedozvěděla, že na ní dorazí Steve Jobs.

Šéf Apple přišel s „velmi legračním kloboukem – velmi velkým“ a objednal těstoviny penne a mango Bassi k pití. Jobs seděl v čele stolu s top manažery Tomešů a demonstroval iPad funkce ve velmi „intimní setkání ve stylu rodiny“.

Manažeři byli velmi obezřetní před vstupem do exkluzivní smlouvy a báli se dosadit Apple jako poskytovatele tiskových médií ve stejném modelu jako iTunes hudbu a film, na druhou stranu však mají velmi těžké časy při zpeněžování jejich obsahu jak Internet ujídá z jejich zisků.

Po desetiletí prodávání vlastního reklamního prostoru v tisku nyní čelí problémům při získávání peněz z webu, kde Gogole dominuje prodejům reklamy a reklamní prostor je prakticky nekonečný a tak stojí velmi málo. Jobs ukazuje iTunes iPad download model pro tiskoviny s iPadem, myšlenky které se bojí, a pravděpodobně více než alternativy monopolu Gogole s online reklamou.

Jobs řešil podobné obavy při vyjednávání smluv s hudebními a filmovými nakladatelstvími, které nakonec využily plány společnosti prodávat obsah bez reklamy za relativně nízkou cenu miliónům iTunes uživatelů.

Vlastní plány hudebních nakladatelství selhaly, dokud se nespojily s Apple do iTunes Storu. Okamžitě po té co společnost zajistila jejich budoucnost, začali si stěžovat na kontrolu Apple nad cenou a marketingem a požadovali aby si uživatelé kupovali pouze celé alba a lobovali za „variabilní ceny“, které umožní nakladatelství zvýšit ceny za nové nahrávky a neodradí jejich talenty levnou cenou, která znehodnotí jejich práci, pokud nebudou hrát podle pravidel nakladatelství.

Filmová studia se do iTunes Storu příliš nehrnou. První studia, které to zkouší omezují počet filmů, které jsou dostupné a obávají se hrozby digitální distribuce a poškození jejich půjčoven a lukrativních prodejů DVD. Jobs použil svůj vliv u Disneye a pomohl proklestit cestu iTunes jiným studiím, ale bude trvat léta aby dostat manažery filmového průmyslu na svou stranu.

V tiskových médiích Jobs nyní pracuje na přesvědčení nakladatelství, aby začaly využívat digitální distribuce, hlavně v novém větším formátu iPadu, ačkoliv Jobs také prohlásil že „rád drží nedělní vydání v ruce“.

Jobs také pokračuje v jednání s prodejci knih a pokračuje v získávání dalších titulů pro iTunes, zejména upravených pro iPad. Clayton Morfia z Fox News na tweetru oznámil, že se Steve Jobs objevil v jeho společnosti. „Nestává se každý den, že přijdete do práce a uvidíte zde stát Steva Jobse.“

Poslat Steve Jobs nabídl nezvykle, ale efektivně iPad manažerům NYT na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License