Spor Apple versus Google začíná být osobní: Steve Jobs prostě nesnáší Erica Schmidta

Spor Apple versus Google začíná být osobní: Steve Jobs prostě nesnáší Erica Schmidta

Nic tak dobře neprodává noviny (nebo reklamu) jako převrácení korporační konkurence do něčeho osobního. V tomto případě, New York Times uveřejnil článek Spor Apple s Google začíná být osobní, který začínal již klasickou větou "Vypadalo to, jako začátek nádherného přátelství."

V článku New York Times pak následuje dlouhý výčet historických událostí, které se staly mezi Google a Apple doplněné rozhovory dvou tuctů pozorovatelů, investorů a současných a bývalých zaměstnanců. Ukazuje časovou osu, která začíná s Google a Apple, kteří pracovali v harmonii, aby zabránili Microsoftu dominovat online službám a mobilním zařízením, která končí žalobou Apple vůči HTC, což je ve své podstatě jen přenesená bitva proti Androidu a Google. Podle New York Times je jádrem celého sporu zrada nebo názor Jobse, který se domnívá že Schmidt (bývalý člen správní rady Apple) "je okradl" vývojem mobilního telefonu, který "fyzicky, technologicky a duševně napodobuje iPhone". Podle všeho, to u Googlu vypadalo po příchodu Steva Jobse takto:

"Na jedné velmi ostré schůzce v roce 2008 v Google kampusu, pan Jobs rozčíleně řekl členům správní rady Google, že pokud vydají vlastní verzi multitouch - populární funkce iPhone, která dovoluje ovládat zařízení více prsty najednou - telefonu, zažaluje je. Dva lidé, kteří podali zprávu o této schůzce ji označili jako 'ostrou' a 'zapálenou'."

A to byl jen začátek. Vztahy se ještě více přiostřili, když Jobs označil googlovský slogan "Don't be evil" jako "bullshit".

Bitvě mezi válčícími egy nepřidal Tim Bray, architekt za XML, který na svém blogu oznámil svou roli evangelisty pro softwarové vývojáře plafromy Google Android. O Apple se vyjadřuje takto:

"iPhone vize mobilního internetu vynechává kontroverzi, sex, svobodu a zahrnuje striktní limit na to kdo může co vědět a kdo může co říci. Je to sterilní Disneyland obehnaný zdí obklíčený po zuby ozbrojenými právníky. Lidé kteří vytvářejí aplikace mohou sloužit pro potěšení pána země nebo se obávat jeho zloby. Nenávidím to."

Pak Tim Bray ještě dodává:

"Apple se zřejmě domnívá, že můžete mít všechny výhody Internetu, zatímco může kontrolovat jaké programy můžete spouštět a na jaké části systému se může přistupovat a co mohou říci vývojáři jeden druhému. Myslím, že se mýlí a vidím tuto práci jako šanci to dokázat."

Téma Jobs versus Schmidt bylo vybráno analytiky CNBC s Jimem Goldmanem, kterému mnoho zdrojů řeklo, že Steve Jobs v tuto chvíli nenávidí Erica Schmidta. Zloba, která je zintenzívněna dramatickým nárůstem podílu Androidu v předchozích měsících.

Poslat Spor Apple versus Google začíná být osobní: Steve Jobs prostě nesnáší Erica Schmidta na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License