Snow Leopard Server: Strategie Apple

Snow Leopard Server: Strategie Apple

Léta před tím, než byl vypuštěn Mac OS X 10.0 v roce 2001, Apple vypustil Mac OS X Server, kde se zaměřil na nově získané Unixové technologie pro školy a spolupráci ve skupinách. Apple se do té doby nepodařilo prosadit serverovou strategii, která by opravdu fungovala.

Mac OS X Server zůstával na pozadí i když Mac OS X začal zářit. Za posledních deset let vývoje, Apple převedl zastaralý Macovský operační systém na moderní velmi oceňovaný systém, který získává stále více a více respektu od kritiků v oboru.

Apple se podařilo spojit něco, co se nikomu před tím komerčně spojit nepodařilo: spojit sílu a konzistenci Unixu s jednoduchostí ovládání komerčně úspěšných produktů. Ray Noorda se o to pokoušel v Novellu začátkem 90-tých let. Caldera OpenLinux selhal při pokusu opakovat Novellovský krok o deset let později. United Linux a série dalších pokusů o standardizaci Linuxu selhali při dosahování tohoto cíle. Mnoho pokusů o prodej Linuxu se nepodařilo, skončilo u prodeje malého množství uživatelů - většinou Linuxových nadšenců.

Schopnost Apple úspěšně upravit Unix, něco co podědil díky společnosti NeXT Steva Jobse a deseti let vývoje, a přetvořit jej do podoby Mac OS X, mělo nakonec vyústit v úspěch Mac OS X Serveru. To se však nikdy nestalo.

Mizerná historie Applovského serveru: 1985 - 1998

Na rozdíl od NeXTu, Apple se nikdy nedostal na seriózní serverový trh. Uprostřed 80-tých let, Jobs původně tlačil vedení Apple, aby investovalo do agresivního prodeje Macintoshů do obchodů, které následovali model původních Xerox Star strojů, od kterých se Macovský tým nechal velmi inspirovat.

Jobs měl vizi Macovské kanceláře, kde Macy budou spolu spojeny se sdílenými laserovými tiskárnami a souborovými servery. Tato vize byla nakonec velmi dopředu před prostředkem 80-tých let; když byl Jobs mimo Apple, převzal tento koncept do NeXT a prostě to postavil. Jeho původního NeXT Computer umožňoval efektivní síťový tisk na laserových tiskárnách a umožňoval využívat Unix se snadností ovládání Maca.

Mezitím, Apple začal prodávat AppleShare software, který umožňoval udělat z Maca dedikovaný souborový server. Pokusil se převést procesy které mají běhat v pozadí systému do služeb, které byly na jednoduchý operační systém příliš. Společnost také začala prodávat A/UX, verzi Unixu se základní integrací grafického rozhraní Systému 7. Apple se po té spojil s IBM, aby umožnil svým serverům běh s AIXem (IBM verzí Unixu), zaměřeným na Macovské klienty ve školství. Žádná z těchto snah nebyla brána příliš vážně.

Když Apple získal NeXT, NeXT měl i přes technickou vyspělost problémy se prosadit své plány, Apple měl zase problém přijít s opravdu vážnou serverovou platformou. Zákazníci NeXTu úspěšně již opustili loď a Apple zůstal s kletbou NeXTu: mnoho vynikajících technologií, ale bez myšlenky jak je efektivně prosadit na trhu.

Mac OS X Server: 1999 - 2009

Prvním plánem Apple bylo jednoduše přenést operační systém NeXT na Macovský hardware a prezentovat zákazníkům jeden velký upgrade: úžasný výkon, mnohem vyšší spolehlivost, silný server a síťové funkce, výborné vývojářské nástroje, a mnohem vyšší kompatibilitu s cizími operačními systémy. Nový systém měl kódové označení Rhapsody (aby seděl se sérií hudebně orientovaných názvů pro Mac OS X), včetně nikdy nevydaného Coplandu a Gershwina, stejný typ jména jako bylo označení Harmony (Mac OS 7.6), Tempo (Mac OS 8), Allegro (Mac OS 8.5) a Sonata (Mac OS 9).
Uživatelé Maců byli podezřívaví ke změnám, které by mělo přinést Rhapsody, ale vývojáři začali šílet. Takový plán by znamenal masivní přepsání jejich aplikací, bez garance, že by se Macovská platforma prodávala. Jejich masivní odpor přiměl Apple, aby přešel k plánu B. To znamenalo strávit několik let spojování Mac OS procedurálního API do nového operačního systému, takže zastaralý Macovský kód Adobe, Macromedie a Microsoftu se budou moci prodávat tak, jak jsou na novém operačním systému, pouze s minimálními zásahy do kódu.

Apple tak trvalo téměř pět let, než se mu podařilo přijít s verzí Mac OS X, která mohla být oficiální náhradou starého Mac OS, který Apple aktualizoval a prodával. Současně, Apple téměř ihned začal prodávat současnou Rhapsody jako Mac OS X Server 1.0, což byl operační systém NeXT mírně upraven, aby vypadal více jako Mac.

Mac OS X Server se pak vyvinul do bonusového balíčku serverových nástrojů, které jsou přibaleny ke každé nové verzi Mac OS X. Tyto serverové nástroje byly zaměřeny na spravování skupiny Maců a poskytování souborových a tiskových služeb. V čase, kdy "Network Computer" začalo být velmi populárním slovem, Apple přišel s NetBoot službou pro Mac OS X Server, která dovoluje administrátorům nastartovat iMacy pomocí sítě s jedním diskovým obrazem.

Moderní serverové strategie Apple

Apple pokračuje v prodeji Mac OS X Serveru, primárně pro školy, ale nikdy neměl tento systém velký ohlas i přes jeho snadné nastavení a konfiguraci. V roce 2002, Apple uvedl první XServe a s tím se vrátit zpět na trh s dedikovanými serverovými produkty. Nový model měl sice nějaký vliv při tvorbě superpočítačů, nicméně nemá výrazný podíl na zisku z hardware.

Pokud přihlédneme k tomu, že Apple je nyní hlavním hráčem na poli poskytování mediálního obsahu přes iTunes, získal vedoucí pozici v obchodech s aplikacemi v mobilech u App Storu, spravuje službu s HD upoutávkami na filmy, umožňuje push messaging a cloud sync služby miliónům platících klientů je divné, že serverové produkty Apple nezískaly větší pozornost.
Apple pokračuje ve vývoji spotřebitelských a serverových produktech v různých oblastech, které se doplňují i přesahují:

Mac OS X Server: Serverový balík, který obsahuje základní síťové služby jako DNS, DHCP, web, sdílení souborů a tisk. Adresářové služby pro vyšší úroveň bezpečnosti a jednoduchost nastavení síťových služeb, poskytuje uživatelům bezpečný sign-on pro vše co dělají, bez přenosů jejich hesla sítí.

Práce ve skupinách: Mac OS X Server se rozšířil a v posledních verzích začal nabízet sérii nových služeb věnujících se práci ve skupinách: kalendáře, kontakty, wiki a samozřejmě email a instant messaging. Tento balík nabízí alternativu k Exchange Serveru a v některých případech SharePointu, ačkoliv mnoho Exchange adminů hned bude křičet, že produkt není zcela identický v rozsahu a zaměření jako nabídka Microsoftu. Stále, produkty Apple stojí velmi málo pro pro skupinu 100 uživatelů, zatímco populární alternativy Microsoftu přijdou na desítky tisíc dolarů. (U původního článku na Apple Insider je tabulka, srovnávací Dell PowerEdge 1950 s Windows 2008, Exchange Serverem 2007, SharePoint Serverem 2007 jehož cena pro 100 uživatelů vyjde na 23 315 dolarů, zatímco Xserve se stejným množstvím klientů přijde na 3 749 (software je u serveru v ceně))

iPhone služby: Apple také integruje Mac OS X Server se svou iPhone platformou, umožňuje poskytovat upravené wiki stránky pro mobilní uživatele, podporuje bezpečnou proxy nazvanou Mobile Access, která dovoluje přistupovat k intranetu a synchronizovat poštu, kalendáře a kontakty pomocí SSL bez nutnosti manuálně nastavovat VPN spojení.
Podcasting: Relativně nová funkce Mac OS X Serveru, Podcast Producer, dovoluje školám a společnostem nastavit sofistikované pracovní postupy pro digitální nahrávání lekcí a událostí a automaticky je odesílat na serverový systém, který zpracuje video, přidá titulky a videoefekty korporace a pak distribuuje dokončený produkt jako podcast v iTunes, QuickTime Streaming Server nebo lokální mediální knihovně.

Xgrid: Klíčová funkce Podcast Produceru je jeho integrace s Xgrid. Xgrid je technologie pro síťovou distribuci úloh společnosti Apple, která umožňuje nastavit klientské počítače tak aby přijali úlohu ze serveru, pokud právě nic nepočítají, což umožňuje zvýšit výkon zpracování videa na rychlost superpočítače s nulovými náklady.
Mac OS X Server trpí rozdvojením osobnosti, kdy na jedné straně hledá jednoduché prostředí pro Macovské uživatele a na straně druhé se pokouší poskytnout pokročilým uživatelům velký stupeň ovládání. Většina uživatelů se rychle naučí základní "Předvolby Serveru" a chtějí se ponořit do komplexnějšího světa administrátora serveru, jsou však zaplaveni komplikacemi se správou tohoto serveru. Mnoho macovských uživatelů očekává velmi otevřenou flexibilitu ochráněnou jednoduchostí ve stejném balení a čase.

Pro Aplikace: Serverový produkt Apple se také spojil s profesionálními aplikacemi. Na konci roku 2006, Apple koupil Artbox, produkt společnosti Proximity pro video management a technologii vypustil jako Final Cut Server začátkem tohoto roku. Ačkoliv produkt nepotřebuje Mac OS X Server, může se rozrůst z pracovní stanice až na velkou instalaci běžící na serverovém hardware.
Databáze: Také pobočka Apple - FileMaker potichu vyvíjí databázový produkt, který nevyžaduje Mac OS X Server, ale může běhat od přenosného počítače až po server.
Serverový hardware: Apple pokračuje v prodeji svého Xserve, v roce 2003 rozšířil svou nabídku o relativně levný Fiber Channel RAID o pět let později se rozhodl přerušit vývoj a delegoval prodeje RAID storage na partnera.

SAN software: Pokračuje prodejem Xsan, softwarového produktu určeného pro správu přístupu serverů a klientů k síťovému disku jako by to byl lokální disk (tzv. SAN storage). Na rozdíl od souborového serveru, toto dovoluje více serverům sdílet stejné pole disků a poskytovat vylepšený uptime služby, díky tomu že v případě pádu serveru, druhý záložní server může převzít službu a číst ze stejného diskového prostoru (ať již se jedná třeba o emaily či databázi) místo nutnost obnovy dat ze záloh.
Cloud služby: Asi by nebylo příliš fér tvrdit o Apple, že má vlastní "cloud služby". Nicméně Apple nabízel služby .Mac, které později přejmenoval na MobileMe populaci několika miliónů platících zákazníků. Původní verze MobileMe společně s iPhone 2.0 byla zamořená chybami, nicméně Apple jednal a opravil chyby natolik, že nyní má k dispozici velmi dobrý push messaging a online služby, které pravidelně rozšiřuje velmi inovativním způsobem. Přístup k iDisku přes iPhone a iPhone Touch, Find my iPhone služba, vzdálený zámek a výmaz jsou funkce, které má jen velmi málo mobilních zařízení.

Využití podpory třetích stran

Největším problémem Apple je, že se svým rozsahem software pro server to vypadá, jako by chtěl mít na serveru pouze své aplikace. Jsou zde nějaký aplikace třetích stran určené pro Mac OS X Server, včetně Informix Dynamic Server od IBM pro online transakční zpracování, Oracle Databáze 10g, uživatelé mohou také instalovat vlastní Open source projekty jako Perl, PHP, Ruby či Rails.

Co však Mac OS X Serveru chybí je ekosystém podporujících hráčů, kteří mají zájem o prodej operačního systému. IBM a Oracle podporují Mac OS X jen pro pokrytí základů. Apple postrádá reálnou motivaci třetích stran pro vývoj serverových softwarových řešení postavených na Mac OS X technologiích.

To se může změnit, pokud společnost přijme iPhone App Store pro serverovou platformu, něco co se očekává od Apple pro desktopový Mac OS X. V současnosti Apple bundluje hromadu open source aplikací do Mac OS X Serveru a nabízí kompaktní administrační rozhraní v Server Administraci a dramaticky okleštěný administrační nástroj "Server Preferences", který je určen pro začátečnické uživatele se základními potřebami.

Tato modulární architektura může být snadno uzpůsobena pro podporu serverových aplikací třetích stran pouze přidáním konfiguračního nástroje jako je v iTunes. Open Source vývojáři mohou upravit své existující produkty aby se integrovali s Mac OS X adresářovými produkty, aby zdědili uživatelské účty a práva, aby bylo snadnější zabezpečit server a použít interface v Server Adminovi pro nastavení přístupu a omezení administrátorských práv k individuálním službám serveru.

Stejně jako u iPhone, to by automaticky vytvořilo životaschopný trh pro vývoj serverových aplikací na platformě Apple. Je zde hromada příležitostí pro vývojáře, kteří chtějí prodávat Mac OS X Server s Xserve hardwarem, které Apple velmi pravděpodobně nebude chtít vyřešit:

Ústředny: Kancelářské telefonní systémy jsou příšerně drahé, ale open source projekty jako Asterisk umožňují velmi jednoduše nahradit jednotlivé telefonní systémy Unixovým serverem. S Mac OS X Server App Store, by zde bylo mnoho společností který by naskočili na příležitost prodávat připravený systém, který by vyžadoval pouze připojit telefonní hardware a stáhnout serverovou aplikaci z upraveného Server Admin panelu. Bylo by jednoduché integrovat kancelářský telefon s iChat messagingem, Bonjour protokolem, unifikovat zprávy do mailboxu a další funkce, které stojí příšerné peníze z jiných zdrojů. Aplikace samotná by vyústila v prodeji tisíců Xserver serverů a společnosti by zahodily svou starou telefonní ústřednu výměnou za nový, levný digitální systém.

Specializované mediální servery: Apple bundluje se systémem zastarávajícího QuickTime Streaming Serveru s MP3 Internet rádiovým streamingem, ale třetí výrobci mohou poskytnout mnoho alternativ, které nabízí specializované mediální funkce, včetně upraveného řešení pro serverování HTTP živého streamovaného videa pro iPhone klienty. Opět by mohlo být možné pouze kliknutím na jedno tlačítko stánout a používat aplikaci a opět by to znamenalo mnoho prodaných Xservů.

Servery pro management souborů a médií: Apple poskytuje základní služby AFP, SMB a NFS sdílení souborů. Mnoho uživatelů má však speciální požadavky na katalogizaci specializovaných dokumentů a mediálních souborů. Final Cut Server od Apple může být také prodáván jako plugin modul pro Mac OS X Server a opět by mohly třetí strany prodávat Xserve jako stroj pro své řešení.

CRM systémy: Společnosti platí nekřesťanské peníze za drahé a komplexní CRM řešení. S Apple dodávajícím serverový hardware a software, CRM dodavatelé by mohli upravit svou CRM nabídku tak, aby se snadno integrovala do současných zdrojů společnosti a poskytl Apple CRM služby, které postrádá.

Vyhledávání a webové služby: Apple přidal ke svým službám také Wiki, nicméně je zde stále spousta nevyužitého potenciálu. Mac OS X může poskytnout zajímavou platformu pro dodavatele. Gogole může upravit svou vyhledávací technologii a využít své schopnosti v Applovském hardware. Další poskytovatel wiki, další vývojářské nástroje pro web a nebo blokovací software se může spojit s operačním systémem Apple jako platformou pro specializované schopnosti vývojářů třetích stran.

Je zde mnoho specializovaných příležitostí pro serverové aplikace. V současné době se serverový software rozrůstá okolo vývoj na míru, což vede ke drahým řešením nebo řešením postaveným zcela na svobodném software, které postrádá atraktivitu pro společnosti, které nemají nebo nechtějí mít vlastní vývojářský tým.

Apple dělá Mac OS X Serveru reklamu sloganem „open source made ease" (Open source je snadný) Další m krokem by mělo být zpřístupnění serverových aplikací třetích stran masám a alternativně rozšířit nabídku Apple na trhy, které dosud neměly velký význam pro tuto společnost. Pro to, potřebuje Apple postavit trh a nalákat vývojáře třetích stran.

Odkazy z novinek:

Poslat Snow Leopard Server: Strategie Apple na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License