Ředitel Adobe: Boj Apple proti flashi je taktikou z 19. století

Ředitel Adobe: Boj Apple proti flashi je taktikou z 19. století

Kevin Lynch, člen správní rady Adobe (chief technology officer), porovnával války o Webové standardy mezi jeho společností a Apple s rozšižováním železnice v U.S.A v 19. století, kdy byly jednotlivé železnice nekompatibilní s konkurenčními tratěmi.

Kevin Lynch mluvil na Web 2.0 Expu v San Francisu, Lynch řekl, že Apple se účastní "legální války" proti Flashi a tvrdí, tvůrce iPhone telefonů se více zajímá o politiku než o vylepčování technologií. Řekl, že přístup Apple připomíná zahradu obehnanou zdí, zatímco Adobe chce vidět jednou napsaný software na všech zařízeních.

"Pokud se podíváte na to co se děje, zjistíte že to je jako stavění železnice v 19. století. " říká Lynch. "Lidé používají různé tratě. Vaše auta doslova nemohou jezdit na těchto tratích."

Lynch říká, že filosofie Apple je "proti" Webu a nutí společnosti psát software pro specifické operační systém, což znamená vyšší náklady na vývoj. Komentář Kevina Lynche je ovlivněn otevřeným dopisem, který psal Steve Jobs minulý týden, kde tvrdil, že Flash je technologie, která nepatří do éry mobilních počítačů. Jobs také navrhl, že Flash je stará technologie, která se lépe hodí pro počítače s myší a klávesnicí.

Jobs také obvinil Flash, že nepracuje dobře a je zodpovědný za většinu pádu systému Mac OS X. Ve středu, Lynch tvrdí, že si nemyslí, že problémy Apple s Flashem mají co dělat se spolehlivostí software.

"Technologický problém, který má s námi Apple není o tom to Flash dělá, ale kde to dělá," řekl. "Nechceme hrát technologické hry, když Apple hraje hry s paragrafy. Zaměřujeme se na všechny ostatní. Je zde mnoho inovací a bude zde široké spektrum zařízení."

Lynch se zmínil o Open Screen Projektu na kterém pracuje více než 70 partnerů s Adobe a věří, že z toho vzejde mnoho novinek, které se začnou objevovat v druhé polovině tohoto roku. Lynch také řekl, že Adobe má velké plány pro HTML5, i když je tento webový standard a jeho možnost vkládání streamovaného videa často viděna jako konkurence Flashi. Tvrdil, že Adobe umí vytvářet "nejlepší nástroje na světě" pro ty co chtějí vytvářet obsah přes HTML5.

"Není to o HTML5 a Flashi, tyto technologie si jsou vzájemně prospěšné. Důležitou otázkou je svoboda volby na webu." Apple začal vyzvedávat HTML5 ve svých mobilních zařízení s iPhone OS, což zahrnuje iPhone, iPod touch i iPad. Vyjmutí Flashe z podpory platformy byla otázkou debat, ale hlavní webové stránky přešily na HTML5 od vypuštění iPadu. Minulý týden, po dopisu Steva Jobse, také Microsoft se připojil na stranu HTML5.

Kromě toho, že Apple udržuje Flash mimo webové prohlížeče, změnil také podmínky vývojářského programu pro iPhone, tak že zakázal vývojářské nástroje třetích stran, které dovolují portovat software z jiných formátů, jako Adobe Flash na nativní iPhone OS software. Jobs prohlásil, že tyto nástroje vytvářejí substandard aplikace v App Storu.

Tento týden vyšlo najevo, že změny ve vývojářském programu zaznamenal antimonopolní úřad a nařídil jednání. Ministerstvo spravedlnosti a federální obchodní komise události sledují po té, co dostali stížnosti vývojářů a Adobe.

Poslat Ředitel Adobe: Boj Apple proti flashi je taktikou z 19. století na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License