Proč Apple přestal podporovat některé 64bit Macy v OS X 10.8?

Proč Apple přestal podporovat některé 64bit Macy v OS X 10.8?

Pro řadu uživatelů počítačů Apple je omezení podpory OS X 10.8 velmi nemilou zprávou. Ačkoliv již omezení podpory Mac OS X 10.7 na počítače se 64-bit architekturou nebylo přijato s velkým nadšením, alespoň většina lidí chápala, že je obtížné udržovat 32-bit kód a 64-bit kód a je tudíž jednodušší starší počítače prostě přestat podporovat ať již z hlediska údržby kódu, tak z hlediska bezpečnosti a novinek, které podporují 64-bitovou architekturu avšak chybí u 32-bit.

Server Ars Technica se podíval na zoubek důvodům, proč se Apple rozhodl přestat podporovat některé 64-bit stroje. Nakonec přišli s myšlenkou, že na vině může být OpenCL či OpenGL. Nejpravděpodobnější je podle nich OpenGL, které bylo v Mac OS X 10.7 upgradováno na verzi 3.2, nicméně na Windows a Linuxech se již setkáte s verzí 4.1. Navíc si vývojáři stěžují, že APi je omezeno v některých případech na zastaralé OpenGL 2.1. V iOS se setkáte s GLKitem, který vychází z OpenGL 3.2.

Je tedy pravděpodobné, že si Apple chtěl trochu zjednodušit práci a upustit od podpory staršího integrovaného grafického čipu Intelu (GMA 950 a X3100) a právě proto upustil od podpory počítačů, které tyto čipy obsahují. Jedinou záhadou, v celé této teorii je opuštění podpory pro první Macy Pro.

Apple však upozorňuje, že se jedná o první verze OS X 10.8, které jsou určeny pouze vývojářům a finální minimální požadavky na operační systém se mohou lišit. Je tedy možné, že návody jako tento, jak nainstalovat OS X na nepodporovaný počítač nakonec nebudou zapotřebí.

Poslat Proč Apple přestal podporovat některé 64bit Macy v OS X 10.8? na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License