Problémy iPhone 4 s příjmem signálu

Problémy iPhone 4 s příjmem signálu

Objev, že iPhone 4 může mít problémy, pokud přidržíte prst na mezeře mezi levou a spodní anténou (většinou neúmyslně, protože je toto místo nešikovně umístěno tam, kde obvykle telefon držíte v ruce) způsobil řadu kontroverzních reakcí. Navíc problémy se neprojevují každému stejně. V čem je problém? Apple totiž používá několik typů antén. Jednu pro Wifi, další pro GPS, další pro Bluetooth a další pro telefon. Antény komunikují na různých frekvencí a proto potřebují být některé antény odděleny od ostatních. Apple to vyřešil celkem šalamounsky tím, že po je vyvedl na boční stranu telefonu a jednotlivé antény oddělil nevodivým proužkem. Díky vodivosti lidské ruky je však možné přemostit tento nevodivý proužek a zavést tak rušící signál do telefonní antény.

Na serveru AnandTech kvůli rozporuplným zprávám chtěli získat přesné údaje o skutečné síle signálu iPhone 4 a místo klasických čárek chtěli získávat čísla. Analýza pak vysvětluje, proč nebyli všichni uživatelé zasaženi tímto problémem stejně a navíc prokazuje, že tento návrh antény zvyšuje příjem, pokud nepřemostíte oblast v levé dolní části telefonu.

I jiné telefony mají problémy s anténou - pokud byl testován iPhone 3GS a Google Nexus One, AnandTech naměřil snížení kvality signálu o 14 dB a 18 dB. Při přemostění antén u iPhone 4 je však rušený 3G sítě zhoršeno o plných 24 dB.

Pokud tedy máte dostatečně silný signál, který ukazuje pět čárek na iPhone 4 - mezi 51 dBm a 91 dBm, pokles síly signálu o 24 dB nezpůsobí přerušení hovoru nebo připojení. Pokud však iPhone ukazuje čtyři čárky a méně, snížení síly signálu o 24 dB sníží kvalitu signálu pod použitelnou hranici.

To je pro telefon velmi špatná zpráva, nicméně jsou zde i dobré zprávy. Podle všeho hardware v iPhone 4 je mnohem citlivější než ten, který je k dispozici u iPhone 3GS. Podle Ananda Shimpi je "Rozdíl v příjmu masivně lepší než to, co iPhone 4 v současnosti používá".

Objevují se také zprávy, že Apple bude aktualizovat iOS 4, což by mělo vyřešit tento problém a email Steva Jobse, který v tomto smyslu odpovídá frustrovanému uživateli. Objevila se také zpráva, že iPhone 4 používá digitálně upravovatelné kondenzátory, které umožňují vylepšit příjem iPhone 4 antény, což by právě mělo umožnit softwarovou opravu problému.

Není bez zajímavosti, že právě v den publikování této chyby publikuje Apple na svých stránkách, že shání inženýry se zkušenostmi s návrhy antén.

Server AnandTech se však k anténě iPhone 4 vyjadřuje veskrze kladně. Antény použité u iPhone 4 jsou jednoznačně lepší, než byly u iPhone 3GS.

Poslat Problémy iPhone 4 s příjmem signálu na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License