Opera mini pro iPhone

Opera mini pro iPhone

Před nedávnem jsem psal o tom, že Opera Software publikovala Operu mini pro iPhone na App Store a čeká se, jak to dopadne. A dopadlo to příznivě pro všechny majitele iPhone telefonů. Prohlížeč Opera Mini byl schválen pro App Store a měl by se objevit někdy během dnešního dne.

Opera Mini bude fungovat na iPhone a iPodu Touch. Na iPadu bude fungovat v módu, který zdvojnásobí velikost pixelu, jinými slovy, nebude nativní pro iPad - zatím. Opera Mini byla odeslána na App Store 23. března a nikdo se nemohl dočkat, jestli Apple tento prohlížeč schválí nebo zamítne.

V minulost jak Opera tak Mozilla (vývojáři Firefoxu) se obávali, že by jejich prohlížeč byl na iPhone zamítnut. Opera to riskla a vyplatilo se. Vývojáři Firefoxu se o to ani nepokoušeli.

Opera Mini má unikátní vlastnosti ve dvou bodech: nepoužívá WebKit pro renderování HTML a používá proxy kompresi pro redukci přenesených dat a zrychlení prohlížení. Efektivnost využití tohoto způsobu surfování po internetu je okolo 90% (za předpokladu, že si prohlížíte hlavně texty).

Díky použití takového proxy serveru se uživatelům zrychluje prohlížení internetu, zejména pokud mají pomalý přístup. Opera Mini má být 6x rychlejší než mobilní Safari na mobilní 3G síti. Nicméně tato funkce také obchází SSL, takže jej raději nepoužívejte na servery, které chcete udržet bezpečné, například přístup k online bankingu.

V prohlášení pro tisk, šéf Opery Lars Bilesen říká: "Jsme velmi rádi, že můžeme nabídnout uživatelům iPhone a iPodu Touch skvělé možnosti Opera Mini aplikace. Je to další krok k cíli, který si Opera stanovila - přinést web více lidem na více místech."

Poslat Opera mini pro iPhone na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License