OpenCL 1.1 zvyšuje výkon se zachováním zpětné kompatibility

OpenCL 1.1 zvyšuje výkon se zachováním zpětné kompatibility

Organizace, která má na starosti řadu otevřených standardů jako OpenCL, WebGL, OpenMax - Khronos Group, oznámila aktualizace OpenCL na verzi 1.1. Tento standard usnadňuje využívání GPU a dalšího specializovaného hardware pro paralelní zpracování. Poslední aktualizace zahrnuje mnoho výkonnostních vylepšení a přidalo instrukce při zachování zpětné kompatibility s OpenCL 1.0. Nová verze také zakládá 18ti měsíční dobu na aktualizace standardu.

Původní OpenCL 1.0 specifikace byla vypuštěně po té, co Apple oznámil že plánuje vytvoření otevřeného počítačového jazyka a zahrne podporu standardu ve Snow Leopardovi. Verze 1.1 si dala načas aby zapracovala zpětnou kompatibilitu s OpenCL 1.0, avšak stále reaguje na zprávy od vývojářů. "Jakýkoliv reálný standard je živý - musí růst a odpovídat na připomínky a požadavky vývojářů," říká Neil Trevett šéf skupiny pracující na OpenCL, president Khronos Group a vice president NVIDIE pro mobilní obsah. "Věříme, že 18 měsíců je vyvážený čas."

Nová verze přináší další datové typy a C funkce pro zvýšenou flexibilitu a vylepšenou kompatibilitu mezi OpenCL a OpenGL, vhodné zejména pro vědecké vizualizace a herní úlohy. Podpora pro koordinované příkazy z více strojů umožňuje rozšířit práci i na zdroje v počítačových clusterech. A protože OpenCL je postaveno na jazyku C, OpenCL 1.1 obsahuje také nový C++ wrapper.

Široká podpora tohoto standardu přinesla první plody a objevila se tak i v nečekaných oblastech - mobilních zařízeních. Imagination Technologies oznámila podporu OpenCL v poslední revizi PowerVR SGX grafických jáddrech - stejných, které se používají v mnoha chytrých telefonech a přenosných zařízeních, včetně iPhone a Ipadu. Vylepšení vyvinutá pro stolní počítače tak budou okamžitě přístupné i na mobilní zařízení.

Přestože byl Apple první, který nabízí podporu OpenCL na systémové úrovni, NVIDIA podporuje Windows 7 a Linux s příslušnými API a podporou kompilátoru na těchto platformách. AMD tento standard také podporuje a Intel pracuje na podpoře standardu ve svých obvodech. Do standardu přispívají velmi zajímavé firmy, včetně AMD, Apple, ARM, Blizzard Activision, Broadcom, Codeplay, Electronic Arts, Ericsson, Freescale, Graphic Remedy, IBM, Imagination Technologies, Intel, Kestrel Institute, Los Alamos National Laboratory, Movidia, NOkia, NVIDIA, Petapath, Presagis, Qualcomm, Renesas, S3 Graphics, Seweed Systems, Sony, STMicroelectrnoics, Symbian či Texas Instruments.

NVIDIA má vypustit OpenCL 1.1. ovladače ještě během dneška nejpozději.

Poslat OpenCL 1.1 zvyšuje výkon se zachováním zpětné kompatibility na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License