Od včerejška můžete stahovat iOS 6 pro iPhone a iPod

Od včerejška můžete stahovat iOS 6 pro iPhone a iPod

Ačkoliv se o iOS moc nezmiňuji, přeci jen uvedení nové verze iOS 6 stojí za pár řádek. Trochu z podivného konce to vzali redaktoři z tech.ihned.cz. Mají můj obdiv, že se pustili do článku jen pár hodin po uvedení systému, ale už trochu méně k jeho obsahu. Zatímco zahraniční média publikují rozsáhlé recence nového iOS 6 a kritiky jsou vesměs příznívé (např. ComputerWorld, ArsTechnica,Engadget). Ihned tvrdí, že u nového iOS 6 je to tak půl na půl, některé drobné vychytávky mizí, další se objevují.

Domnívám se, že redaktor ihned opravdu ustřelil. Vytýká mu například:

chybějící YouTube - Těžko může aplikaci nechat v iOS 6, když mu vyprší licence a Google ji nechce s pochopitelných důvodů obnovit

Horší 3D mapy - to nemohu moc posoudit s iPhoem 4 v ruce, Redaktor na Ars Technice si s nimi také nevěděl moc rady, a přestože bydlí v Chicagu které je zpracováno v 3D mapách, příliš užitku neviděl, pouze konstatoval, že to nevypadá hezky a pro člověka hledajícího konkrétní budovu to může být užitečné. Server ihned ukazuje, že se sochou svobody není něco v pořádku a že si z ní dělá legraci celý internet.

Mapy obecně - Upřímně, byl bych v tomto případě trochu tolerantnější. Apple zjevně vynechal některé důležité budovy při optimalizaci svých mapovýc podkladů. U nás například najdete v mapových podkladech odkaz na pražský hrad u Strahova, ale nikoliv podklad v mapě, ale jen jako přidanou informaci. Trochu jsem se díval na mé kontrolní body v mapě a je zřejmé, že Apple použil alespoň v ČR mapy staré cca 6 let staré. V každém případě není pravda, že nefungují informace o provozu. Ty fungují až na základě crowdsource informací (tedy od každého uživatele iPhone, který má zapnutou příslušnou službu) a mimochodem, například uzavírka michelské ulice v Praze na mapách vyznačená je.

Siri - siri je jedna z klíčových funkcí nového operačního systému, ale není se čemu divit, že podpora češtiny bude této technologii chvíli trvat. Z manažerského hlediska je důvod zřejmý, budu vyrábět něco co využije v ideálním případě cca 15 miliónů lidí, nebo radějí něco co použije 312 mil. (populace lidí v USA)?

Passbook - v tomto jediném případě má ihned částečně pravdu. Passbook je dosud nevyužitý, ale to bych Apple nevyčítal. Všichni se shodují, že je to infrastrukturní aplikace, která čeká zda ji někdo bude používat a je na subjektech třetích stran, zda se k tomu rozhoupají.

Funkce nerušit - jedna z příjemných funkcí nového iOS (která tam měla být už dávno), která zamezuje tomu, aby vám lidé volali, když spíte. Apple se rozhodl, že možnost vypnout funkci Nerušit nechá hned v první obrazovce Nastavení, vlastní předvolby funkce jsou však v Oznámení, na rozdíl od redaktorů ihned si myslím, že to logiku má. (Telefon oznamuje zvoněním, že s vámi někdo chce hovořit, oznámení tedy zajišťuje, aby telefon zvonil nebo se vám ukázala informace o zmeškaném hovoru), i když souhlasím, že by si možná zasloužilo odkaz na první stránce.

VIP - tady podle mne ihned opět ustřelil. Nejsem si jistý, možná jsem někde něco přehlédl, ale pokud vím, tak VIP se týká pouze emailů (nastavuje se také tam) a umožňuje zobrazovat upozornění na email od lidí, které považujete za důležité. Můžete si nastavit lidi, od kterých chcete aby vám mohli volat, ale to se nastavuje pomocí skupiny v adresáři.

Připravuji podrobnější popis všech nových funkcí iOS 6, ale bude to chvíli trvat.

Poslat Od včerejška můžete stahovat iOS 6 pro iPhone a iPod na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License