Nový Firefox pro Maca není stejný jako pro Windows

Nový Firefox pro Maca není stejný jako pro Windows

Mozilla oznámila novou verzi Firefoxu - verzi 16. Ačkoliv tato verze má novinky schované spíše pod kapotou a většina uživatelů si jich nevšimne, pro vývojáře je zásadní lepší možnost vytvářet aplikace pro desktopové prohlížeče a mobilní web. Firefox 16 je zaměřen na podporu CSS funkcí a HTML 5 programování. Novinkou je příkazový řádek ovládající řadu interních nástrojů prohlížeče. Novinkou je také vylepšení garbage collectoru v JavaScriptu (v podstatě uvolňování paměti).

Co je však podivné je fakt, že Mac OS X opravy se dostaly kompletně mimo záznamy. Některé problémy byly opraveny - například Lionovi (a Mountain Lionovi) nativní posuvníky, podpora pro full screen režim (ačkoliv některé problémy stále přetrvávají). Firefox 16 konečně podporuje také VoiceOver asistenta v Mac OS X a dovoluje  uživatelům navigovat skrz obsah pomocí klávesnice či nechat si popsat co je pod myší. Další prvky rozhraní, jako multitouch gesta, která jsou k dispozici v mobilní verzi Firefoxu zůstávají netknuty.

Podle všeho si Macovští uživatelé na kompatibilní verzi Firefoxu s Lionem a Mountain Lionem ještě chvíli počkají. Řešení tohoto problému totiž dosud nebylo nikomu přiřazeno a s problémy, se kterými se Firefox potýká při migraci na Windows 8 není pravděpodobné, že úkol získá velkou prioritu. Pokud chcete používat gesta a nechcete používat Safari na Macovi, nezbývá, než se poohlednédnou po Google Chrome prohlížeči, případně po Opeře.

Poslat Nový Firefox pro Maca není stejný jako pro Windows na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License