Microsoft se spojil s Apple proti Flashi

Microsoft se spojil s Apple proti Flashi

Dean Hachamovitch, generální manažer Internet Exploreru, kauzu HTML5 versus Flash vyřešil velmi rychle prohlášením, že "budoucnost webu je v HTML5". Také potvrdil, že Microsoft je "velmi angažován" ve standardizaci HTML5 u W3C. (W3C je standardizační organizace, která ukotvuje webové standardy, včetně HTML5). Internet Explorer 9, který je momentálně v beta verzi pro uživatele Windows má podporu HTML5. Protože W3C neuvedlo žádný video formát pro vkládané video v HTML5, Microsot se připojil k Apple v podpoře H.264 a H.264 samotného.

Je zřejmé, že tento krok se příliš nebude líbit Adobe, prototo Hachamovitch trochu zjemnil své prohlášení větou "i přes některé potíže, Flash zůstává důležitou součástí pro zákazníka, kterému usnadňuje práci s dnešním webem."

Samozřejmě se zvýšenou poptávkou po přenosných zařízeních, které nepodporují Flash a zejména se zvýšenou popularitou iPhone a iPadu, hlavní nakladatelé a poskytovatelé obsahu urychlili adopci HTML5 a H.264, aby mohli poskytnout video obsah bez Flashe. Jinými slovy, Flash může být webovou technologií dneška, avšak nemusí být nezbytně technologií zítřka.

Toto oznámení Microsoftu je zajímavé z několika důvodů. Předně společnost soupeří s Flashem se svou technologií Silverlight. Je to také jediná technologie, kterou vývojáři mohou použít pro vývoj aplikací pro platformu Windows Phone 7.

A dále se nezmiňuje o vlastním kodeku Windows Media. Vypadá to, že Redmontská společnost opouští plán pro prosazení vlastní proprietární technologie na Webu, nebo alespoň zvolňuje v jejich prosazování.

Microsoft po boku Apple proti Flash, může být závažnou dírou v budoucích možnostech technologie Adobe, zejména co se týče přenosných zařízení. Ačkoliv Silverlight může být životaschopný jako platforma pro Windows a Windows Phone (předpokládejme, že tyto zařízení přežijí), podpora Microsoftu HTML5 a H.264 může splnit přání Apple, "ponechat budoucnost za námi.".

Poslat Microsoft se spojil s Apple proti Flashi na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License