Mac OS X 10.7 Lev: Mac OS X potkává iPad

Mac OS X 10.7 Lev: Mac OS X potkává iPad

Na včerejší tiskové konferenci Steve Jobs poskytl první pohled pod pokličku vývoje osmé velké verze operačního systému Mac OS X s kódovým označením "Lion" (Lev). Novinky v tomto operačním systému budou zahrnovat věci vyvinuté původně pro operační systém iOS.

Steve Jobs osobně zmínil tyto věci: multitouch gesta, app store, obrazovku domovských aplikací, auto save a auto resume při spuštění. To by mělo dát vývojářům a uživatelům ideu toho, co mohou čekat, až se Lev dostane do prodeje.

Ohledně multitouch gest, Jobs řekl, že podle výzkumu Apple tyto gesta nefungují dobře na vertikální obrazovce, to byl také důvod proč se tato technologie zaměřila hlavně okolo notebooků.

Lev má přinést také nový Mac App store pro všechny uživatele Mac OS X. Stejně jako u iOS App store bude k dispozici na jedno kliknutí myší, bude mít automatické instalace a automatické aktualizace. Vývojáři zde budou nabízet aplikace zdarma i placené aplikace a podíl Apple bude stejný jako u iOS App Storu (70% pro vývojáře, 30% pro Apple). Uživatelům budou aplikace automaticky licencovány pro všechny jejich počítače. Aby Apple zabránil obavám s "uzamčením" systému, Jobs prohlásil, že Mac App Store nebude jediné místo kde budete moci získat aplikace - pouze "nejlepší".

Dobrá zpráva je, že Apple nebude čekat na Mac OS X 10.7 pro spuštění Mac App Storu. Místo toho jej spustí během 90 dnů pro uživatele Snow Leoparda. Vývojářům jsou zpřístupněny informace o tom, jak připravit aplikaci pro Mac App Store ode dneška  přihlášky budou přijímány od Listopadu.

Uživatelům Lva přibudou také nové možnosti jak startovat, pracovat a přepínat mezi aplikacemi. Launchpad přístupný z Doku zaplní obrazovku ikonami zobrazeným do formátu mřížky "Springboardu". Stejně jako u iOS bude možné upravovat několik obrazovek ikon, které mohou být upraveny pomocí drag & drop.

Vývojáři budou mít také možnost zahrnout celoobrazovkový režim do svých aplikací. Pokud je nataven, zmizí lišta Mac OS X a ponechá celou obrazovku pro aplikaci. Několik aplikací, jako například WriteRoom něco podobného používá. Několik inženýru Apple také předvedlo aplikace ve full screen režimu, včetně včera oznámených iLife 11 aplikací.

Kvůli lepší správě aplikací, Apple zkombinoval aplikace s okny, full screen aplikace, Exposé a Spaces do jednoho balíku nazvaného Mission Control. Demonstroval použití gest na Magic Mouse, "swiping" přistupoval k Mission Control a umožňovalo přepínání mezi aplikacemi, oken mezi aplikacemi nebo k dalším virtuálním plochám. Efekt je podobný uživatelskému rozhraní z Mobile Safari Tab přepínání, iOS 4 přepínání aplikací a Exposé.

Auto save a auto resume pro dokumenty a aplikace nebyly demonstrovány, ale jsou to funkce o kterýc se doufalo, že se do dalšího Mac OS X dostanou. Po té, co jste si na tyto funkce zvykli u iOS, mohou být velmi užitečné i na desktopu.

Ačkoliv tento pohled neodhalil mnoho novinek o Mac OS X 10.7, Steve Jobs slíbil, že se postupně budeme dovídat více. Tento systém by se měl objevit v létě 2011 a podle Steva Jobse je Apple na dobré cestě tento termín dodržet.

Odkazy z událostí:

Odkazy Hardware:

Poslat Mac OS X 10.7 Lev: Mac OS X potkává iPad na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License