Je bezpečnější iTunes Store nebo Android Market?

Je bezpečnější  iTunes Store nebo Android Market?

Kritikové iTunes App Storu tvrdí, že není dobré aby měl Apple absolutní kontrolu nad tím, jaké aplikace se budou distribuovat do iPhone a že bezpečnost aplikací je pohybná atp. Velmi často srovnávají iTunes App store s Androidovským App Marketem, který nemá prakticky žádná omezení.

Pokud shrneme základní kritiku iTunes App storu, získáme následující body:

  • Pouze Apple rozhoduje, jaká aplikace bude publikovaná na App Storu
  • Jsou nastaveny podmínky pro přijetí do App Storu, avšak ty se mění a i již přijaté aplikace mohou být z App Storu vyloučeny
  • Některé části podmínek přijetí jsou psány neurčitě a Apple je konečným arbitrem. Viz první bod.
  • Bezpečnostní kontroly aplikací nejsou dostatečně spolehlivé
  • Součástí podmínek jsou i aplikace se sexuální tématikou, které musely být staženy nebo publikovány pod příslušnou kategorií, někdy to jsou však aplikace, které s touto částí života na první pohled nesouvisí - například slovníky.

Teoreticky by do tohoto výčtu mohlo být zahrnuto i neschvalování aplikací, které nepoužívají publikované API. Ale o tom již řekl hodně Steve Jobs. A v tomto směru s ním souhlasím. Proč by měl vývojář používat neveřejné API k vylepšení aplikace, když v následující verzi operačního systému to pak způsobí nekompatibilitu. Dalším problémem je pak samotná bezpečnost takto psané aplikace. Jen tím podvrtává půdu relativně bezpečného operačního systému.

A jsme u zásadního problému. Těmito kontrolami sice Apple posiluje svou pozici na trhu, ale zároveň zvyšuje bezpečnost operačního systému jako takového. Není tedy příliš pravděpodobné, že se na App storu objeví aplikace Twilight, jak ji popisuje Jon Oberheide.

Tento totiž byl schopen na Anroid App Marketu publikovat aplikaci, kterou si stáhlo 200 lidí a která kromě zobrazení několika nevině vypadajících obrázků také instalovala kód nazývaný RootStrap. Ten nedělá nic jiného než že se čas od času připojí "domů" a zjistí, jestli nebyl aktualizovaný kód. V případě že ano, stáhne a spustí ho. Není potom nic jednoduššího než využít některou ze známých či nově objevených chyb v systému (těch tam bude vždy hodně - což se netýká jen Androida, ale všech systémů) a zmocnit se telefonu.

Tak a vyberte si. Buď obchod u kterého si nemůže být zcela jisti, zda zde publikovaná aplikace není nějaký podvrh a nebo relativně bezpečný App Store?

Odkazy z novinek:

Poslat Je bezpečnější  iTunes Store nebo Android Market? na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License