Jak to bylo se ztraceným iPhonem?

Jak to bylo se ztraceným iPhonem?

Během epizody se ztraceným iPhonem se dostala do redakce Wired.com informace od Steva Wozniaka: Ráno před vypuštěním iPadu mu jej jeden inženýr ukázal na dvě minuty. Za to byl propuštěn.

je to příběh, který vykresluje Apple jako klasickou korporaci: bezcitně tajnůstkářskou a pomstychtivou. Ale také ukazuje trochu světla u příběhu Graye Powella (mimochodem, kromě publicity mu tato aféra vynesla i dárek společnosti Lufthansa, která jej zdarma dopraví do Mnichova na pivo zdarma), inženýra, jehož porušení utajení bylo méně úmyslné, ale vážnějších a jednoznačně známější - až dosud. Podle Woze:

"Nevím nic o této kauze iPhone z perspektivy Apple. Bylo inženýrovi dovoleno vynést iPhone mimo zabezpečenou oblast? Nevím. Bylo mu dovoleno být viděn z iPhone mimo  Apple? Nevím. Vypadá to, že žádná funkce nebyla demonstrováno jiným samotným inženýrem. Pozdější analýza u Gizmoda měla některé zajímavé prvky, ale žádné nebyly šokující.

Věřím (a slyšel jsem), že inženýr který ztratil iPhone 4G nebyl propuštěn. Možná byl jeho případ vyhodnocováno individuálně a bylo rozhodnuto, že neporušil příliš pravidla Apple nebo že Apple tím nebyl příliš poškozen. To mne těší. Nevidím rád, když lidé přicházejí o svou práci.

Ale mohu vám říci, že testovací inženýr, který mi ukázal iPad po půlnoci při jeho představování na 2 minuty byl vskutku propuštěn. Hrál jsem si dvě minuty s Numbers na iPadu a zkoušel některé věci, které jsem viděl na demonstračním videu. Nebylo mi řečeno, že se jedná o 3G model a neměl jsem to jak zjistit. Bylo mi řečeno, že tento inženýr musel čekat až do půlnoci, aby mi iPad mohl ukázat mimo zabezpečenou oblast. A technicky jsem stále zaměstnanec Apple, kterému to ukazoval. Hádám, že mu bylo dovoleno vzít iPad mimo bezpečnou zónu, ale nebyl oprávněn jej komukoliv ukazovat.

Osobně nežádám přátele v produkčním oddělení Apple, aby mi ukázali připravované produkty. Nejsem ve skupině, kde by první informace měly nějakou hodnotu. Nehraji si se spekulacemi. Měl jsem jen malý zájem vidět iPad o pár minut dříve.

Podle mého názoru, Apple nebyl poškozen tím, že mi ukázal iPad. A že zaměstnanec, který mi jej ukázal věřil, že jej může ukázat po 3. dubnu je další faktor.

Popsal jsem Stevovi Jobsovi tu noc uvedení iPadu a říkal na to "takže se nic nestalo". Mluvili jsme chvíli o rodinných záležitostech, ale ten inženýr byl přesto propuštěn. Jsem si jist, že Apple HR řeklo inženýrovi, že je to proto, že v této situaci by byl propuštěn každý. Je to stejná situace jako u iPhone? Nebo mi něco ušlo?"

Nejvíce mne ale pobavila fotografie Steva Wozniaka (u článku Wired.com), který měl na sobě tričko s nápisem "Šel jsem pít s Grayem Powelem a vše co z toho mám je mizerný prototyp iPhone." (I went drinking with Gray Powell and all I got was a lousy iPhone prototype).

Poslat Jak to bylo se ztraceným iPhonem? na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License