Jak šéf Apple pomáhá společnosti i ze záhrobí

Jak šéf Apple pomáhá společnosti i ze záhrobí

Od včerejšího dne, kdy bylo oznámeno, že bývalý šéf a spoluzakladatel Apple zemřel, plní jeho jméno, Apple a jejich produktů titulky všech novin a objevuje se v obrovské míře i v televizi. Trochu mne mrzí, že se o něm takto příliš nemluvilo ještě během života (nepočítám oznámení, že má vážné zdravotní problémy). Média kromě toho, že vyzdvihují osobnost bývalého šéfa, se ale také snaží zvýšit jeho (byť nezanedbatelný) podíl na Apple ad absurdum.

Nejneuvěřitelnější byla pro mne zpráva TV Nova, kdy "...akcie Apple dramaticky klesly po oznámení úmrtí...". Dramatický pokles byl ve skutečnosti pokles o 1 %. Mnohem více Apple ztratil po zklamání, kdy v úterý, den před tím, neoznámil iPhone 5, ale iPhone 4S.

Navíc, ať již je úmrtí smutnou zprávou pro fanoušky a investory Apple, nejedná se o blesk z čistého nebe. Zřejmě s informacemi od svých lékařů, odstoupil z vedení Apple. Tehdy to znamenalo propad akcií o 7 %. Již tehdy se začalo spekulovat o návratu nemoci. Analytici se také začali zamýšlet nad tím, jak dlouho Apple vydrží bez svého vizionáře. Došli v podstatě k optimistickým výsledkům. Tim Cook jakou současný CEO již dříve prokázal, že je schopen vést Apple bez bývalého šéfa. Analytici také odhadli, že jen pouhou setrvačností se může Apple udržet na špičce i další tři roky. Počítali s tím, že Apple již v této době připravuje novinky pro iOS, Mac OS X a má na rýsovacím prkně další nové úžasné produkty.

Ačkoliv zde bude chybět vedení bývalého šéfa, neznamená to, že by Apple bez něj nemohl prokazovat výborné výsledky. Již dříve se objevovaly zprávy, že si bývalý šéf "přivlastńoval" nápady svých podřízených. Nikoliv však proto, že by jim chtěl ubírat výsledky, ale nechtěl v rámci firmy rozmíšky. Stylem jeho práce, jak jsem pochopil z kusých informací, bylo spíše nechat se inspirovat, zpracovat informace a pak nápad realizovat.

V Apple stále zůstali chytří lidé. Zmiňme jen Tonyho Fadella, který zde působí jako poradce CEO (jinak se věnuje rodině). Geniální Jonathan Ive, Scott Forstall a to jsou jen ti, o kterých víme protože jsou členy správní rady. Co třeba kluk s přezdívkou Comex, který je nyní v řadách Apple. Bývalý šéf Apple kromě svých vizionářských myšlenek také přitáhl do Apple celé týmy lidí, kteří s ním spolupracovali a to nejen z NeXTu.

A ještě jedna věc. Přestože se Steve Wozniak věnuje zejména filantropii, je stále veden jako zaměstnanec Apple a poradce. Apple tak dosud nepřišel o všechny zakladatele společnosti.

Jistě jste si všimli, že v celém článku není jméno bývalého šéfa Apple uvedeno. Podle mne bylo v médiích v posledních dnech použito tolikrát a tolikrát se objevilo i na televizních obrazovkách, že mi připadá trochu klišé používat jej. Apple tak dal do vínku poslední dárek ve formě velmi masivní reklamy po celém světě.

Ale abychom nekončili článek tak smutně, přečtěte si pár historek z raných dob u Apple:

Nejfantastičtější mi přijde prohlášení prezidenta USA afrického původu, že bývalý šéf Apple syrského původu je Největší americký inovátor. Inovátor jistě. Největší možná. Ale americký?

Poslat Jak šéf Apple pomáhá společnosti i ze záhrobí na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License