Intel představuje první přenosný počítač s Light Peak technologií

Intel představuje první přenosný počítač s Light Peak technologií

Intel představil první demonstraci přenosného počítače s Light Peak technologií v Brusselu. Light Peak je technologie, která opticky připojuje zařízení přenosovými rychlostmi 10 Gbits v obou směrech. Intel doufá, že Light Peak jednoho dne nahradí většinu současných portů v počítači.

Intelu se podařilo umístit Light Peak do běžného USB kabelu, ve které vede optická vlákna a napájení. Intel poskytl vizuální demonstraci toho jak jsou data přenášena kabelem tím, že na kabel umístil "pochodeň", která zobrazovala přenášená data.

Demonstrační laptop přenášel dva různé HD video streamy na televizní obrazovku bez viditelného zpoždění. Přenosný počítač obsahoval čip o velikost 12 mm čtverečních, který převáděl optické světlo do elektrických dat, kterým počítač rozumí. Technologie nebyla integrovaná do obrazovek, což vysvětluje tu ošklivou černou skříňku před těmito obrazovkami.

Technologický šéf u Intelu, Justin Rattner tvrdí, že přenosové rychlosti optické technologie jsou prakticky neomezené. "Light Peak začíná na Gbit/s v obou směrech současně," říká. "Očekáváme, že se tato rychlost dramaticky zvýší. Uvidíme více monitorů obsluhovaných jedním Light Peak připojením. V přenosových rychlostech není žádné omezení vlákna přenesou trilióny bitů za vteřinu."

Mluvčí Intelu o Light Peaku tvrdí, že pro výrobce bude k dispozici ještě koncem tohoto roku.

K tomuto tématu by vás možná mohl zajímat také článek Proč Apple sází na Light Peak s Intelem: Milostný příběh.

Poslat Intel představuje první přenosný počítač s Light Peak technologií na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License