Grand Central Dispatch a Open CL zvýší výkon o 50 %

Grand Central Dispatch a Open CL zvýší výkon o 50 %

Podle zpráv od vývojářů, kteří zapracovávají podporu pro Grand Central Dispatch a Open CL do svých aplikací se reálný výkon aplikací zvýšil až o 50 %. Abych uvedl technologie na správnou míru, pro ty co to je ještě neznají, Grand Central Dispatch umožňuje rozližit výkon aplikací na více jader v procesorech, zatímco Open CL umožňuje využít latentní možnosti grafického procesoru videokarty pro výpočty (např. při dekódování videa).

Francouzské stránky HardMac uvedly zprávu vývojáře MovieGate, Christophe Ducommuna, který zjistil že jeho aplikace skočila z výkonu 104 rámečků za sekundu při kódování pod Leopardem na 150 rámečků na sekundu na stejném hardware pod Snow Leopardem po implementaci podpory nových funkcí.

Kromě celkového zvýšení výkonu, Ducommun také hlásil, že CPU utilizace pro MPEG-2 dekódování pod ffmpeg open source knihovnou se zvedla ze 100 % na 130 % na jeho čtyřjádrovém Macu Pro, což indikuje výrazné vylepšení ve využívání vícejaderného potenciálu.

Současně dekódovací operace snížily nároky na CPU. Původní využití procesoru kleslo z 165 % na 70 % pod Snow Leopardem, což je významné množství práce předelegované na grafický procesor.

Pozorování tak ilustruje, jak Snow Leopard Grand Central Dispatch a OpenCL kombinují síly pro vylepšení výkonu v hrubé výpočetní síle a zvyšuje využití jinak nepoužívaného hardware.

Konkrétně to indikuje obrovský potenciál zrychlení při delegování úloh na GPU a současně redukci nároku na CPU při některých operací, specielně přehrávání videa. U mobilních zařízení se to také projeví v úspoře energie baterie.

Poslat Grand Central Dispatch a Open CL zvýší výkon o 50 % na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License