Google není jen vyhledávač: Google Talk

Google není jen vyhledávač: Google Talk

Google Talk je součástí balíku služeb, které získáte tím, že si založíte emailový účet a ke svému účtu přidáte službu Google Talk. Google Talk účet je samozřejmě možné mít i bez emailu, nicméně pokud jej chcete využívat, doporučuji registrovat i email.

Jak na Google Talk z internetu

Jako u většiny služeb, Google nabízí poměrně velmi luxusní rozhraní pro chat přes www stránky. Stačí být přihlášen ve svém emailovém účtu přes www stránky a mít zde povoleno zobrazovat chat (v nastavení Gmailu). Pokud s nějakým chcete hovořit, musí být pochopitelně přihlášen ke službám Googlu. Pak stačí zadat jeho emailovou adresu a pozvat jej k rozhovoru. Klíčové otázky k chatu jsou zodpovězeny zde. I když se domnívám, že ve své podstatě nejsou zase až tak nutné, ovládání je velmi intuitivní (alespoň mi to tak připadalo.:-))

Google Talk na Macovi

Tady mám pro vás trochu smutnou zprávu, protože Google Talk na Maca není k dispozici. (Je pouze pro Windows) Nicméně, máme iChat, který komunikuje i s Googlem i když omezeně (neumožňuje voice mail). Nemusíte používat pouze iChat, jsou k dispozici i další alternativní klienti, kteří rozumí příslušnému protokolu.

Nastavení Google Talk v iChatu je docela jednoduché a Google k němu připravil opět hodně ilustrovaný návod, který podle mne nemá smysl kopírovat. Konfiguraci shrnu jednoduše, iChat se nastaví, aby komunikovat přes Jabber a jako jabber ID se použije vaše adresa na google a server talk.google.com na portu 5223.

Zítra se dostaneme ke Google kalendáři.

Poznámky

  • Při přechodu na Mac OS X 10.5 se mohlo stát, že vám přestal fungovat GMAIL účet, to lze vyřešit smazáním účtu iChatu a novým nastavením (viz macosxhints). Pro nastavení budete potřebovat práva administrátora, byť nastaveným pro uživatele jen na chvíli.
  • Pokud chcete něco vědět o iChatu, doporučuji článek Cesta k iChatu 4.0, publikovaný již dříve na těchto stránkách
  • iChat není jediná možnost jak využít GTalk služby, mnoho uživatelů používá Adium (1.3.2), hlavně kvůli tomu, že Adium má širší podporu protokolů a tak vám bude stačit méně programů pro komunikaci s více lidmi na více sítích. (vi článek Adium proti iChatu)
  • Google Talk byl optimalizován pro telefony iPhone, takže lze Chatovat i z mobilu.:-)
  • Včera tj. 11. listopadu byl Google Talk aktualizován a nově nabízí přenos hlasu i obrazu
Poslat Google není jen vyhledávač: Google Talk na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License