Cesta k iChatu 4.0

Cesta k iChatu 4.0

Apple poslal iChat messaging v Leopardovi zajímavým směrem, uvedl podporu pro videoefekty a sdílení obrazovky.

Původ iChatu

Odesílání textových zpráv mezi počítači je jedna z nejstarších funkcí. Příkaz talk na unixu byl původně určen pro přenášení zpráv mezi uživateli na stejném systému, později expandoval tak, aby umožnil posílat vzkazy uživatelům i na jiných systémech přes síťové rozhraní.

Internet Relay Chat se rozrostl v myšlenku odesílat zprávy přímo specifickému stroji za použít serverového protokolu podobného emailu: Chatování začalo procházet přes IRC servery. Když jste na server přihlášen, IRC klient se může účastnit skupinového rozhovoru v různých kanálech podporovaných serverem a nebo distriubován přes další spřízněné IRC servery.

Instant messanger AOL

V polovině 80-tých let, mnoho online služeb přivedlo spotřebitele k připojení přes modem (tedy dialup), včetně firem Source, CompuServer, Prodigy, GEnie a Quantum. V roce 1985 Apple se spojil s GE aby vytvořil grafickou online službu pro Macintosh nazvanou AppleLink. Bohužel přístup k síti GE byl tak drahý, že zůstal omezen pouze na distributory Apple.

Tak jak rostla popularita, cena připojení začala klesat i když pomalu. Quantum provozoval přijatelnou službu pro uživatele Commodore 64 nazvanou Quantum Link. Mezi službami, které Quantum Link nabízela byly také OnLine Messages, které dovolovaly příhlášeným užívatelům účastnit se "povídání" v reálném čas s ostatními. OnLine Messages byla nadstandardní služba, za kterou jse platil extra poplatek za každou minutu připojení.

Apple se spojil s Quantumem v roce 1987 aby vyrobil graficky orientovanou službu Apple Link, Personal Edition. Ta byla dokončena v květnu 1988, ale Apple téměř okamžitě ztratil zájem na vývoji online službě. Koncem roku 1989 Quantum se osamostatnil a přejmenoval službu na America Online. Apple se pak rychle spojil s AOL aby vyvinul eWorld - America Online službu pro Macovské uživatele - mezi roku 1992 a 1994.

Nová služba AOL popularizovala instant messaging a myšlenku seznamu přátel (buddy list), který indikoval online stav všech uživatelů. Stejně jako AOL i další onlin služby začaly otevírat Internetové brány pro e-maily a později pro www stránky. AOL vyvinul systém indikace přítomnosti na Internetu s názvem Open System for CommunicAtion in Realtime. OSCAR však nebyl otevřeným systémem, ale proprietárním systém. AOL omezoval přístup komukoliv mimo jeho vlastní AOL IM klienty, takže ostatní vývojáři byli přinuceni provádět reverse engineering aby mohli nabídnout alternativní náhradu.

ICQ, MSN, Yahoo!

V roce 1989 AOL koupilo konkurenci v podobě ICQ a spojilo obě služby do stejné OSCAR sítě. V roce 1999 Microsoft uvedl svůj vlastní MSN Messenger a Yahoo! později následoval s vlastním Yahoo IM produktem. Na rozdíl od všech emailových systémů postavených na otevřených standardech, všechny tři IM systémy používaly vlastní proprietární metody pro účty, zprávy a indikace přítomnosti, takže uživatelé sítě nemohli posílat zprávy ostatním ani vidět zda jsou členové ostatních sítí online.

iChat od Apple

V roce 2002, Apple vypustil původní iChat 2.0 jako IM klienta pro Mac OS X 10.2 (Jaguár). Místo aby vytvářel vlastní síť IM, Apple se spojil s AOL, které povolilo použití iChatu komunikovat se současným AOL uživateli. Uživatelé Maca tak získali možnost využít současný AOL účet, nebo se přihlásit k (tehdy) zdarma .Mac účtu a použít tento.

Krátce před uvedením systému 10.3 (Panter), Apple uvolnil beta verzi iChat AV 2.0, který přidal možnost audio a video chatu. Nové funkce jsou založeny na Session Initiation Protocolu, otevřeném standardu pro Voice ove IP a video konference. Nový iChat AV 2.0 byl samozřejmě součástí Pantera. Začátkem následujícího roku 2004, AOL přidalo podporu pro SIP video konference ve svém vlastním klientovi pro AIM, takže dovolilo vzájemnou interakci mezi uživateli na Macovi a Windows.

Jestliže si iChat AV nebo AIM pošlou textovou zprávu, zpráva je rozeslána přes OSCAR servery AOL. Nicméně při video konferenci, OSCAR je použit pouze pro indikaci přítomnosti. Jestliže již jednou objevíte uživatele v seznamu přátel, audio nebo video chat jsou provádění přímo mezi dvěma klienty bez využití serveru.

Otevřený Instant Messaging

SIP je produkt Internet Engineering Task Force (IETF) a slouží jako síťový standard pro video konference. Převážně nahrazuje starší standard H.323 vyvinutý ITU a základ pro dnes již nepodporovaný produkt Microsoftu - NetMeeting.

Současně se SIP se začal rozvíjet další standard IETF - Jabber. Ten byl navržen tak aby vytvořil otevřenou alternativu k uzavřeným systémům, které používají CompuServer, AOL a další. Místo centrálního systému účtů spravovaných jednou společností, každý může nastavit Jabber server, stejně jako každý může mít svůj vlastní emailový server. Servery Jabberu přenášejí zprávy a indikace o přítomnosti internetem stejně jako poštovní servery rozesílají emaily.

Další podobností mezi Jabberem a otevřenými emaily je, že uzavřené IM systémy mohou postavit brány k Jabberu a dovolují tak sdílet zprávy a indikace přítomnosti klientů na síti. AOL, CompuServe a další postavili Internetové brány kvůli emailům v minulosti, avšak výsledkem bylo že ztratil své klienty kvůli soutěživějším poskytovatelům služeb na internetu. AOL, MSN a Yahoo dosud nevytvořili otevřenou IM bránu pro Jabber, místo toho se snaží uchovat své klienty.

Koncem roku 2005, Google začal nabízet vlastní IM službu nazývanou GoogleTalk, postavenou na Jabberu. Krátce na to Google koupil 5 % akcií AOL a oznámil, že budoucí verze GoogleTalk budou podporovat komunikaci s AOL. Tento vývoj zaskočil Microsft a Yahoo, takže hned oznámili společnou dohodu o spolupráci mezi jejich proprietárními systémy.

Jabber v iChat AV 3.0

V létě 2004 Apple oznámil, že nové verze 3.0 iChat AV v Tygrovi bude podporovat vícenásobnou video konferenci, H.264 kompresi a účty Jabberu. Nová verze také opustila logo běžícího muže z AOL v ikoně.

Když byl iChat AV 3.0 vypuštěn začátkem roku 2005 společně s Tygrem, byl schopen spolupracovat s GoogleTalkem. Dokud MIcorosft a Yahoo! nepostaví vlastní Jabber brány, iChat uživatelé mohou:

  • Použít jiné IM klienty určené pro přístup k těmto systémům.
  • Použít víceúčelové chat klienty jako Adium, které podporují několik proprietárních sítí.
  • Použít serverovou gateway, která se připojuje k jejich účtům na proprietárních sítích a přesměrovává zprávy k nim a dalším Jabber serverům.

Apple a Google pracovali na vzájemném kompatibilitě mezi Jabberem a SIP což trochnu překrývá jejich funkce. Exploze VoIP audio a video zpráv bude devastující pro dodavatele proprietárních řešení, ale také naruší telefonování po celém světě, dálkové hovory a mobilní sítě, nahradí vše přenosem přes Internet. U současného trhu s VoIP má dominantní postavení proprietární Skype.

S otevřeným VoIP postaveným na Jabberu a SIP, společnosti klasického telefonního monopolu nebo specifických mobilních telefonů budou zapomenuty a nahrazeny Internetovou infrastrukturou. To nutí Google aby se seriózně zabýval dostupným rádiovým spektrem, které jde do aukce začátkem příštího roku.

iChat AV 4.0 z Leoparda

V Leopardovi (Mac OS X 10.5), Apple přidal různé funkce, které nemusí být obecně vnímány jako součást instant messagingu, včetně sdílení souborů a obrazovky. Proč dávat dohromady sdílení obrazovky a online chat? Magickou odpovědí je indikace přítomnosti. Indikace přítomnosti nachází uživatele online a hlásí jejich dostupnost.

To vytváří ideální cestu jak nalézt uživatele na Internetu, kteří mají AOL nebo GoogleTalk/Jabber účet, ale mají dynamickou IP adresu, která neumožňuje je přímo nalézt. Když už víte co uživatelé dělají díky OSCARovi nebo Jabberu, je vytvořen vhodných kontext pro nastavení sdílení obrazovky.

Kromě protokolů AOL a Jabberu, iChat má vlastní protokol jak získávat informace o okolí: Bonjour/Rendezvous. Zatímco AOL a Jabber hledají uživatele na internetu, Bonjour hledá uživatele na lokální síti bez serveru, který by jej spravoval.

Bonjour používá tutéž technologie pro nalézání položek jako AppleTalk, který byl vypuštěn v polovině 80-tých let s původním Macem. Kombinací vzdálených AOL/Jabber uživatelů s lokálním Bonjour službou poskytuje iChatu mnoho cest jak nalézt uživatele kterým chcete ukázat svoji obrazovku nebo si popovídat. Bonjour pracuje i tehdy, když Internet a všechny vzdálené servery nejsou dostupné.

Sdílení dokumentů

Nový iChat AV 4.0 poskytuje dvě možnosti jak nasdílet dokument. Když přenesete soubor na uživatele, který podporuje video konference můžete jej přímo poslat danému uživateli nebo jej nasdílet. Druhá možnost funguje jako video konference s dokumentem místo kamery.

Jakýkoliv soubor, který je možné zobrazit s Quick Look, může být nasdílen. Zatímco je dokument sdílen, odesílatel jej vidí v Quick Look panelu, zatímco ostatní je vidí jako video chat. Odesílatel může prohlížet celým dokumentem a vést tak příjemce k cíli, ačkoliv není možné provádět změny v dokumentu příjemci. Příjemce má přístup pouze ke čtení a nemůže si sám dokument prohlížet.

Sdílení dokumentů pracuje výborně pro fotografie nebo grafické prezentaci, ale není ideální pro textové dokumenty, které lze velmi obtížně vidět. Tyto dokumenty mohou být jednoduše odeslán jako soubory. Aplikace se mohou svázat s Quick Lookem a poskytnout specializovaná zobrazení. Keynote a iPhoto prezentace mohou být třeba přehrány s animací přechodů.

Sdílení obrazovky

Další úplně novou funkcí v iChatu je sdílení obrazovky, které spoléhá na otevřený VNC software. Apple již dříve vložil VNC server do Tygra, který může být povolen a použít samostanými klienty jako Chicken of the VNC nebo administrátory za použití Remote Desktop.

Dosud zde však nikdy nebyla žádná jednoduchá cesta pro uživatele jak nasdílet obrazovku. S novým iChatem je to hračka. Klepnete na ikonu sdílení obrazovky iChatu pro jakéhokoliv uživatele, který tuto funkci podporuje a zobrazí se dvě volby: sdílet vlastní obrazovky a požádat o sdílení jejich. Jestliže druhý uživatel potvrdí spojení, vše je nastaveno.

Uživatel, který se dívá na vzdálenou obrazovkou ji vidí jako "obraz v obraze". Klepnutím na okno se jejich obrazovka vymění s tou vzdálenou, zavřením okna se komunikace ukončí. Výkon sdílení obrazovky je závislý od kvality připojení a funguje výborně přes síť Wifi.

Tato funkce je výborná pro řešení problémů s uživateli, kteří jsou daleko a kde vidět problém je mnohem jednodušší než vysvětlovat co se děje. Koho by napadlo dát sdílení obrazovky do IM klienta?

Funkce textového chatu

Nový iChat AV 4.0 má také nové funkce pro textový chat. Nový interface využívá nových oken Leoparda se záložkami chatů v pravé liště. Nativně podporuje GoogleTalk účty a umožňuje tak jednodušší nastavení uživatelům, kteří nemají ponětí kde jsou servery Googlu.

Již dřívější verze iChatu umožňovali odesílání SMS zpráv (díky serverům AOL a samozřejmě že jen někde) nová verze má vylepšený interface pro psaní čísel. Nový iChat také podporuje neviditelnost a přenesené soubory jsou ve zvláštním okně jako u Safari.

Video konference

iChat nabízí jedno z nejlepších a nejsnadnějších video konferenčních systémů a to včetně profesionálních systémů které stojí několik tisíc dolarů. Myšlenka video telefonů pro spotřebitele byla zmíněna ve 2001: Vesmírné odysee v 60-tých letech a byla nabídnuta v 70tých letech Bellovými laboratořemi, ale zákazníci jej nikdy neakceptovali.

Pokud zvednete telefon nebo odešlete IM, nemusíte dávat pozor na to, jak vypadáte. Aby Apple tento problém z minimalizoval, rozšířil funkce iChatu o sdílení dokumentů, takže se uživatelé zaměřují vice na fotografie a dokumenty než na volaného. Další novou funkcí iChatu je, že rozptýlí pozornost uživatele od kamery různými efekty jako změnou pozadí či video efekty.

Změna pozadí (backdrops) nahrazuje pozadí trikem z H.264 video komprese. Na rozdíl od běžných snímků zobrazených na filmovém plátně, komprese videa aktualizuje na obrazovce pouze body, které se změnily. Když nastavíte fotografii nebo film aby nahradili vaše pozadí, iChat vás požádá aby jste odstoupili ze záběru a sejme celé pozadí, tak ja vypadá. Když si pak přisednete, zamaskuje pozadí tak, že zobrazí místo něj vámi vybranou fotografii. To funguje výborně pokud máte dobře osvětlenou místo a samozřejmě pozadí, které se nehýbe.

Jestliže se příliš obáváte toho, jak vypadáte, můžete si vybrat některý z efektů Photo Booth, který může rozostřit obraz či přidat některé další obrazové efekty.

Je také zajímavé, že iChat vás reprezentuje jako zrcadlový obraz, zatímco vzdálenému uživateli posílá běžný obrázek. Důvodem je to, že všichni jsou zvyklí se vidět spíše v zrcadle než ve videu či fotografii. Vidět tedy svůj obraz, který není zrcadlově obrácen může být také zdroje nepohodlí jako slyšet a nahrávat vlastní hlas. Nikdy jsem si toho nevšiml, dokud jsem neporovnal iChat a Yahoo klienta, který to nedělá. Výsledkem je, že iChat prezentuje uživatel známějším dojmem.

Kromě jednoduché výměny pozadí, iChat může provádět různé triky s Quartz Composerem. Apple demonstroval holografický filtr, který prezentuje váš obraz jako průhledný a chvějící se - jako prezentovat R2D2 Obi Wanovi vzkaz ve Hvězdných válkách. Šikovní uživatelé budou schopni naspat vlastní filtry.

Provádění všech těchto úloh v reálném čase pochopitelně vyžaduje silnou video kartu, ale nezvyšuje nároky na příjemce zprávy. Některé filtry dokonce usnadňují kompresi, takže poskytují lepší kvalitu videa při pomalejším připojení.

Asi jsem to měl říkat více nahlas, ale všechny články popisující nové aplikace v Leopardovi včetně historie pochází ze stránek Apple Insideru, viz odkaz níže. Kde jsou ostatně vždy odkazy stránek, ze kterých bylo čerpáno. A ještě něco ... v pondělí se můžete těšit na iCal 3.0

Poslat Cesta k iChatu 4.0 na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License