Bezpečnostní společnosti nemohou chránit iPhone

Bezpečnostní společnosti nemohou chránit iPhone

Vývojáři z F-Secure se zviditelnili tvrzením, že není možné spouštět antivir třetích stran na iPhone, protože to SDK nedovoluje. To je problém, protože podle jejich tvrzení se může malware zacílit na tento  telefon. "Žádný ze současných antivirových dodavatelů nemůže vytvořit program bez pomoci Apple," řká Mikko Hypponen. "Apple není příliš zainteresován ve vývoji antivirového řešení pro iPhone, protože zde nejsou žádné viry, což není samozřejmě zcela pravda." V současnosti, jediným wormem, kterým trpěli uživatele iPhone, využíval odemknuté (jailbroken) zařízení - takže Apple to příliš netrápí.

Zatímco Apple prohlašuje, že uzavřené prostředí iPhone nabízí dostatečnou ochranu uživatelům, bezpečnostní specialisté krouží kolem kousku trhu, který je jim uzavřen. Obě strany se tak snaží prosadit své vlastní zájmy.

Osobně bych se spíše přiklonil na stranu Apple, alespoň prozatím. Nemá smysl prohledávat telefon a degradovat tak jeho výpočetní výkon jen kvůli tomu, aby se někdy v budoucnu objevily hypotetické viry. Na druhou stranu, bych se spíše zaměřil na lepší testování aplikací, které Apple prodává přes AppStore, některé chyby v těchto aplikacích totiž dělají věci, ke kterým by aplikace neměla mít vůbec přístup. Vzpomeňme jen na nedávnou kauzu, kdy se přišlo na to, že hry jednoho výrobce odesílali výrobci kontakt na majitele iPhone.

Poslat Bezpečnostní společnosti nemohou chránit iPhone na facebook
Publikováno 30.11.2008
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License