Applovská keynote na WWDC stojí za shlédnutí

Applovská keynote na WWDC stojí za shlédnutí

Apple se na WWDC v keynote zabýval převážně iOS a OS X, nicméně to mu nezabránilo, aby se nezmínil o nové verzi MacBooka Air, který v menší variantě vydrží 9 hodin provozu a ve vyšší variantě 12 hodin provozu na baterie. A je k dispozici ihned. Ani Apple si už nemohl dovolit zcela opomíjet profesionální uživatele a přestože normálně neoznamuje produkty před tím, než je má hotové, oznámil a ukázal nový Mac Pro.

Je třeba říci, že Mac Pro vypadá jako práce Steva Jobse. Opět krabice ve které není zbytečný prostor (je vysoká cca 25 cm), vybavená flash pamětí a RAM, přestože Apple zapracoval do Maca Pro nejrychlejší sběrnici PCIe, nejrychlejší flash paměť a nejrychlejší RAM, co mohl získat, nejsem si jist jak moc osloví profesionály. Problém není v designu, ten je vynikající, dokonce díky pohybovému senzoru se rozsvítí kontrolky v zadní části počítače, aby bylo vidět kde jsou jaké kabely. Má dvě plnohodnotné grafické karty, které umožní připojit až 3 4K displeje. Problém je s rozšiřitelností. Tu totiž zahraňuje pouze Thunberbolt 2, což znamená, že pokud budete potřebovat připojit k počítači další karty, budete muset použít Thunberbolt 2 rozhraní a připojit skříň s PCI sběrnicemi, něco jako vyrábí společnost Sonnet.

Co však na nových Macích Pro je třeba ocenit, je inteligentní chlazení. Místo toho, aby bylo na každém procesoru samostatné chlazení, jsou procesory připojeny centrálně k jednomu velkému chlazení a jednomu ventilátoru. To pak znamená méně hluku, což se zcela jistě při práci hodí. Apple navíc tvrdí, že tím, jak je vyřešeno chlazení, nevyužívaný procesor může ochlazovat ostatní procesory. 

Nový Mac Pro bude k dispozici koncem roku.

A teď již k softwarovým otázkám. Asi nejzajímavější bude jméno nového OS X, tentokráte to nebudou kočky (ty prostě už došly). Nový OS X se jmenuje Mavericks, po jednom místě vynikajícího pro surfování. Podle prezentací obsahuje jednu novinku, u které jsem zaplesal a hodnotil "konečně to někoho u Applu napadlo". Jedná se o funkci Keychain in the Cloud a jak název napovídá jedná se o správu hesel sdíleného mezi počítači a iOS zařízení (iOS 7 jej podporuje také). Safari je tak schopné si zapamatovat hesla či čísla kreditek a vepsat je do správných polí ve formuláři. Safari v iOS to pak má umět také.

Dále určitě šáhnou po upgradu ti, kteří pracují s více monitory. Nově totiž operační systém umožňuje praovat s více monitory naprosto nezávisle, včetně toho, že na všech monitorech je k dispozici dok, je možné vyměnit si virtuální obrazovku či zobrazit si tolik aplikací ve full screen režimu, kolik máte obrazovek.

Není možné přehlédnou zpětnou implenetací iOS aplikací na OS X, takže nový OS X dostane iBooks a Mapy. Kalendář navíc umí vyhledat místo schůzky na mapě a naplánovat cestu. Zobrazí také počasí v místě schůzky. Safari je lepší a rychlejší jako obvykle a vylepšil se systém oznámení, který jednat dovoluje přímou interakci, takže na příchozí poštu může odpovídat přímo z notifikačního okna. Notifikace se také zobrazují na přihlašovací obrazovce, takže uživatel hned vidí o co přišel.

Finder má dvě hlavní novinky - záložky (fungují stejně jako například v Chrome) a tagy. U nich je zajímavé že fungují nezávisle na místě uložení. Takže je systém nalezne například i na iCloudu. 

Mnohem zajímavější jsou však věci, které se dějí pod kapotou. Apple se totiž zaměřil na energetickou efektivnost a to co ukazoval, nejenže dávalo smysl, ale vypadá to, že bude opravdu fungovat. V první řadě seskupil úkoly, které je nutné provést když se počítač přepíná z úsporného režimu a do úsporného režimu. Podle Apple to zmenšilo nároky na procesor o 70 %. Další úsporou je App Nap, což je jednoduše schopnost systému zjistit, zda aplikace je skrytá pohledu uživatele (a například nehraje hudbu) a tak systém může snížit příděl času na procesoru a věnovat procesor aplikaci na popředí. Stejným způsobem fungují i záložky v Safari. Stejně tak se to děje s obsahem webové stránky, která není vidět. Safari ji jednoduše zastaví až do doby, kdy přijde do zorného pole.

Komprese paměti. Podle toho co vypráví Apple se Apple zamyslel nad tím, že procesor ve většině případů nemá moc práce. Proto jej bude možné použít pro kompresi dat, které je třeba uložit na disk, když se pracuje s virtuální pamětí. To znamená, že nebudete muset tolik dat číst a zapisovat z disku, což zvýší rychlost při přepínání aplikace. Podle měření Apple je výsledkem 1,4x rychlejší přepínání aplikace a dokonce 1,5x rychlejší vzbuzení počítače.

Testy byly prováděny s MacBookem Air 1.8GHz Intel Core i5.

 Na podzim se můžeme těšit také na iOS 7. Systém má přepracované uživatelské rozhraní a je těžké říci, zda k lepšímu nebo k horšímu. V každém případě je zajímavé. Nejzajímavější vlastností asi je, že obrázek na pozadí se díky pohybovému senzoru tváří, jako by byl ve větší dálce a tlačítka s aplikacemi plula nad ním. Rozhodně zajímavý efekt.

Z nových funkcí je zajímavý control center, který umožňuje tažením ze zdola nahoru zobrazit základní nastavení iOS, jako jas, hlasitost, hudbu, rozsvítit blesk atp. Apple dále tvrdí, že se mu podařilo vyřešit optimálním způsobem multitasking, takže jej otevírá pro všechny aplikace. Změny ve fotoaparátu je třeba asi vyzkoušet, jen tak z prezentace mne nijak nenadchly. Co však bylo zajímavé je, že aplikace Photo je nyní schopna roztřídit fotky podle času a místa kde byly pořízeny, což rozhodně přidává na přehlednosti. iPhony mají nyní nově možnost AirDrop funkce, takže můžete přenášet dokumenty a fotky z jednoho iPhone na druhý bez nutnosti konfigurace.

Co se mi obzvláště líbí je přepracované Safari. V horním řádku je již jen jedno pole pro hledání a zadávání adresy dohromady (Jako je obvyklé u chrome), což mi dává o telefonu větší smysl než u desktopu (U desktopu se mi to nelíbí z bezpečnostních důvodů). Dále oceňuji možnost mít otevřeno více stránek než původních 8. Změnil se také styl zobrazení otevřených stránek, je chytlavější, nejsem si však jist, zda je praktičtější. Co však velmi oceňuji je Keychain in the Cloud se kterým iOS 7 spolupracuje - konečně.

iTunes Radio využijí zatím jen v USA, SIRI prakticky taktéž, pokud vím stále nerozumí česky.

Apple ještě vylepšitl Find My iPhone aplikaci. Od iOS 7 nebude možné vypnout nebo aktivovat ztracený iPhone, pokud se nezadá Apple ID. Tedy emailová adresa a heslo vedené u Apple. Bez těchto informací není možné telefon aktivovat po té, co byl pomocí Find My iPhone smazán obsah. Stejně tak se i po vymazání telefonu bude zobrazovat zpráva z Find My iPhone, například o tom, kde telefon odevzdat. Pochopitelně, potřebujete, aby byl telefon někde na Wifi nebo měl aktivní data

 

 

Poslat Applovská keynote na WWDC stojí za shlédnutí na facebook
Publikováno 30.11.2012
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License