Apple uvolní iPhone 4 s CDMA pro Verizon

Apple uvolní iPhone 4 s CDMA pro Verizon

Od minulého roku se spekulovalo o tom, že Apple připravuje iPhone 4 pro CDMA síť společnosti Verizon. Včera konečně přišlo oznámení, že si uživatelé mohou předobjednat iPhone 4 od 3. února. Telefon bude za stejnou cenu jako varianta pro 3G sítě - 199 dolarů za 16 GB a 299 dolarů za 32 GB - a bude k dispozici od 10. února.

COO Verizonu, Lowell McAdam prozradil, že Apple a Verizon spolu začali hovořit již v roce 2008 a strávil rok testováním iPhone na CDMA síti. Tim Cook, který iPhone 4 představoval, prozradil, že iPhone má stejné funkce jako současný, včetně FaceTime videa a Retina Displeje. Přepracovaná je však anténa a rámeček, tak je je to na fotografiích, které unikly začátkem tohoto měsíce.

Smlouva mezi Verizonem a Apple je na několik let a je bez exkluzivity.

Při představování nové verze iPhone 4 telefonu, došlo k malému informačnímu šumu. Zatímco představitelé Verizonu, představovali jako "novou aplikaci" možnost sdílet internetové spojení přes Wifi (Wifi tethering), nejedná se o aplikaci, ale o novou funkci systému iOS 4.2.5. CMDA síť však neumožňuje současnou práci s internetem a volání. (Jak neopomněli zástupci konkurenční AT&T zmínit.) Není zcela jasné, zda verze iOS 4.2.5 zůstane specifická pro CDMA síť, nebo se s "Osobním hotspotem" setkáme i u jiných iPhone 4 telefonů.

Apple nedovoluje operátorům, aby si do iPhone 4 instalovali vlastní aplikace, ale dovoluje jim je umístit na iTunes Ap Store. Phil Schiller to řekl účastníkům tiskového prohlášení. Verizon vede v dodávkách vlastního software na mobilní telefony, které uživatelé nazývají "crapware". Kromě toho nutí uživatelům vlastní vyzvánění hudbu, app store a GPS software. Verizon se také spojuje s dalšími partnery, kteří instalují na jeho telefony aplikace, které uživatelé nemohou odstranit bez "nabourání se" do telefonů Blackberry či Android.

Verizon často před instalovává aplikace jako Microsoftí Bing, Amazon Kndle, MP3 store aplikace, Backup Assistent, Skype klient a nepopulární City ID, která opakovaně žádá uživatele o přihlášení se ke službě za 2 dolary měsíčně.

Také další operátoři jako AT&T to dělají také, dokonce občas doručují demonstrace aplikací společně s upgradem operačního systému (u Androidu). Tomu nezabraňuje ani Google, RIM, Microsoft či Nokia na svých platformách, ačkoliv Google se pokusil vypustit telefon Nexus bez software operátora.

Právě toto byl dlouhodobý problém mezi Apple a Verizon, protože aplikace poskytují Verizonu velmi výrazné zisky. Apple odolává podobným balíkům předinstalovaného software nejen na iPhone, ale také na Macovi. Verizon oznámil, že "populární aplikace" VZ Nagigator a V CAST Media Manager budou k dispozici na iTunes Storu.

Zájem o CDMA iPhone 4 telefony již dokázal položit servery Verizonu na lopatky.

Poslat Apple uvolní iPhone 4 s CDMA pro Verizon na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License